Google

Translate blog

lördag 3 oktober 2015

Mars har stora mängder is efter en tid då vatten brusade här. Jätteisfält i storleken av Texas och Kalifornien tillsammans har upptäckts.

Mars planeten med atmosfär och vatten. Det var en gång vad som fanns här. Rinnande vatten. Sjöar, hav och floder.

Vad som sedan  hände och varför vet vi inte. Klimatet blev kallare och vattnet avdunstade eller frös till is. Atmosfären blev tunnare.

En lika intressant fråga är varför vattnet och atmosfären stannade kvar på Jorden. Minst lika intressant är även varför det uppkom vatten och atmosfär på Mars då denna planets yta  inte har samma temperatur som Jordens yta på grund av Mars längre avstånd till solen.

Kan bältena runt Jorden ha betydelse van Allen bältet med flera? Avståndet till solen har det inte. Skulle det haft det hade inte flytande vatten aldrig  funnits på Mars yta.

En ny upptäckt på Mars är att det nära ytan på planeten mellan nordpolen och ekvatorn finns ett isfält lika stort som staterna Kalifornien och Texas.


Vattnet som en gång fanns flytande på Mars har frusit och sedan täckts av damm genom årmiljonerna  säkert finns även på djupare nivå grundvatten och detta kan ev vara flytande beroende på djupet.

Inga kommentarer: