Google

Translate blog

lördag 21 november 2015

Det har funnits och kan komma igen, solstormar av gigantiskt slag som i vår tid skulle slå ut allt av elektronik.

Solstormar är då partiklar i stor mängd slungas ut från solens korona i större mängd och när då dessa partiklar träffar Jorden  påverkas vår magnetosfär . Resultat  geomagnetisk storm och påverkan på radiovågor mm.

Ännu har vi vår tid ingen allvarlig storm av detta slag kommit. 2003 fick en sådan dock elen att kollapsa i Sverige men större problem har inte skett ännu i vår internetberoende värld.

Men nu har forskare utifrån borrkärnor av is på Grönland funnit att solstormar av betydligt värre slag inträffat historiskt.

För ca 1000 år sedan inträffade två av detta lag. De var ca 10 gånger värre än de vi upplevt i datoråldern.

Vad som kan hända i vår tid om detta sker vet vi inte. Men risken är ex inte bara att vi får internetstopp eller elavbrott utan att satelliter  börjar uppföra sig konstigt. Slutar fungera och andra ej önskade uppföranden vilket får till följd att tevesändningar och kommunikationsnät över eller från  rymden kollapsar och kommunikation på Jorden omöjliggörs.


Senast vi hade en större solstorm av ett format där stora problem skulle uppstått om den skett i datoråldern var 1859 då telegrafin slogs ut och stora norrsken kunde ses över stora områden. 

Inga kommentarer: