Google

Translate blog

lördag 13 juni 2015

Svarta hål förutsättningen för galaxers bildande ? I centrum finns troligast alltid ett svart hål. Vad är då en galax?


En galax med ett otroligt ljussken vilken är enbart en tiondel så gammal som universum idag. Ljuset har nått oss från ett avstånd av 13,8 miljarder ljusår avstånd vilket gör att galaxen enbart var ca 200 00 millioner år gammal då ljuset sändes ut.

Gåtan är hur denna galax likväl kan ha ett då snabbt växande svart hål? Hur ser detta ut idag?

Citat: Rymdteleskopet WISE har tagit en bild som får de flesta att häpna. Galaxen, med det något krångliga namnet J224607.57-052635.0 (vi kallar den J224607), lyser oerhört starkt. Enligt astronomer på Nasa har galaxen ett gigantiskt svart hål i mitten som slukar all gas, vilket gör att galaxen ger ifrån sig ett enormt ljus som WISE kunnat plocka upp. J224607 lyser drygt 300 biljoner starkare än vår sol. Slut citat.

En fråga är även om alla galaxer har ett svart hål? Mycket tyder på att alla har ett sådant i centrum av galaxen.

Citat: Men trots de svarta hålens teoretiska status är forskare mycket nära att kunna påvisa dem. Många astronomer anser i dag i det i centrum av de flesta galaxer - kanske alla - finns ett supermassivt svart hål. Slut citat.

Om så är fallet bildas troligast detta hål när galaxen bildas eller är det förutsättningen för att en galax ska kunna bildas. Det svarta hålet skulle då vara tvunget att finnas eller bildas för att en galax skulle kunna existera.

Då uppkommer frågan utan svar vad är en galax?