Google

Translate blog

fredag 3 juli 2015

Jätteringen utanför Saturnus större än man trott täcker hela solsystemet. Månen Iapetus likt Phoebe bör ha något med mysteriet att göra.


Redan 2009 upptäcktes denna jättering vilken sträcker sig miljontals km runt Saturnus måne Phoebe. Ringen når utanför solsystemets gräns men är så svag att den enbart kan ses med teleskop från rymden. Tätheten är minimal och objekten av stoft. Att den finns är just gåtan.

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/06/10/413416716/saturns-dark-and-mysterious-outer-ring-is-even-bigger-than-expected

Men nu 2015 har det upptäckts att ringen är än större än man först trodde. Cirka 30 % större utsträckning än man först trott.

Hur och varför den bildats är en gåta. Varför just Phoebe är troligaste centrum är även det en gåta men säkert en som skulle gå att lösa om man säkert visste hur solsystemet en gång bildats.

En av Saturnus månar Iapetus är även den en gåta. Likt den jättering som finns är den ljus på halva ytan och mörk på den andra. Något slags samband bör det finnas här då detta inte gäller de idag kända övriga månarna runt Saturnus.