Google

Translate blog

torsdag 23 juli 2015

Kometer har ibland slukhål på sin yta. Här ett exempel på 67P/Churyumov-Gerasimenko vilken har ca 380 stycken. Se bilder.


Rosetta landade på denna komet i fjol somnade och vaknade för någon månad sedan igen och började sända intressanta rapporter från kometen.

Men slukhålen har setts från kretsandet runt kometen redan i fjol. Förklaringen av dessa är att en komet kan vilken har mycket låg  densitet släpper ut förångad is och gas is vid nära passage av solar. Detta får ytan som vissa ser som en yta av snöbollsdensitet att rasa in där gasbubblor släppts ut och förångats.

Idag anser många forskare att dessa sjunkhål är en del av en fortskridande process av kometers åldrande och att det slutar med att kometen upplöses i småsten.

Rosetta som landat på just denna komet har inte landat på en plats där det är som mest hål vilket säkert är bra för uppdragets skull. I ett hål eller där marken är ostabil för den lätta landaren kunde det slutat med ras ner i hål.

Visserligen var platsen för landningen ändå mindre bra då landaren hamnade i skugga från solen nästan omedelbart. Men nu har närmandet till solen av kometens bana fått landarens solceller att vakna och uppdraget fortsätter.