Google

Translate blog

fredag 2 oktober 2015

För en miljard år sedan uppstod en kosmisk tsunami vilken effekter syns än idag.

Ett kluster av galaxer innehållande gamla röda stjärnor mm krockade för en miljard år sedan. Synen kan ses på natthimlen som en våg och liknas av astronomer som en kosmisk tsunami.

Genom denna krock hände det forskare först aldrig trott vara möjligt. Att denna krock var början på ett bildande av en ny galax av nya stjärnor. Vissa jättestjärnor vilka  funnits enbart en kort tid för att sedan explodera till en nova.

Ett stort antal hamnade  i novatillstånd på grund av den otroligt snabba stjärnbildningen vilket inte enbart ger positiva effekter. Andra blev material till  nya stjärnor med livslängd som vår sol eller längre. Säkert bildas eller bildades även planeter här.

De förstörda stjärnor som i en otrolig hastighet förstörs genom denna kosmiska tsunami ses därför födas på nytt till helt nya stjärnor. Med vissa undantag av de som förblir nova.

Händelsen utspelas långt från vår vintergata och kan inte ses utan skarpa teleskop eller av Hubble  rymdteleskop.

Fenomenet finns i galaxhopen benämnd CIZA J2242.8 + 5301 vilken finns synlig från norra halvklotet i den svagt härifrån synliga stjärnbildenLacerta (Ödlan) 2,3 miljarder ljusår från Jorden själva tsunamin började för ca 1 miljard  år sedan.