Google

Translate blog

onsdag 9 december 2015

Runt stjärnbilden Räven finns en stjärna vars exoplanet det finns vind av otrolig karaktär.

Runt stjärnan  179 733 vilken finns i stjärnbilden Räven finns en exoplanet namngiven 173 733b.  Planeten i sig är en planet av samma slag och storlek (ungefär) som vårt solsystems Jupiter. En gasjätte.

Exoplanet betyder inte alltid livsduglig planet utanför vårt solsystem utan helt enkelt en planet utanför vårt solsystem. I detta fall i stjärnbilden Räven. Räven är  synligt från norra  halvklotet och finns på  ett avstånd av 63 ljusår från oss.
Stjärnbilden Räven är en av de 88 moderna stjärnbilderna som erkänns av den Internationella astronomiska unionen.

Det intressanta av vad som sker på ovanstående planet är vindhastigheten . en vindhastighet av 2 kilometer i sekunden. 2000 m/sek. På Jorden är det orkan då vindhastigheten överstiger 32,7 m/sek.

Det är skillnad. På Jupiter pågår sedan århundraden en storm som kan ses som den röda fläcken. Här har vindhastigheter på som mest 113 m/sek uppmätts.

På Jorden har en gång vindhastighetens som mest uppmätts till 133 m/sek. Det var en Tornado i Oklahoma City i USA den 3 maj 1999.


Även det en mycket respektgivande hastighet. Men 2000 m/sek är det långt till och som väl är kommer knappast Jorden någonsin att få uppleva detta katastrofala inferno.