Google

Translate blog

onsdag 30 december 2015

Blå stjärnor är normalt unga heta stjärnor med ca 100 gånger tätare materia än vår sol. Men nu börjar forskare undra vad vissa blå stjärnor är.

Det anses att blå stjärnor än nybildade stjärnor av en ålder enbart av några miljoner år. Tätare, hetare och unga gnistrande objekt. Närmsta anhopningen av blå stjärnor R 136 finns i det så kallade Doradusmolnet som är en del av det stora magellanska molnet en satellitgalax till vintergatan ca 180000 ljusår bort.

Nu har forskare på Texasuniversitet  funnit blå stjärnor vilka verkar äldre än vad normalt en blå stjärnor är innan de övergår i nästa stadie att bli en gul stjärna vid svalnandet.

Det finns en gräns trodde man hur länge en stjärna kan vara energirik som  blå stjärna. Nu har blå stjärnor setts  vilka inte borde vara blå längre då de bör vara betydligt äldre än vad som anses att  blå stjärnor är.

En teori är att det kan vara överföring av energi till en närliggande stjärna som fått denna effekt. Detta genom att den åldrande blå stjärnan tömt sin energi till den närliggande stjärnan vilken då blivit hetare och till slut blå. Detta medan den uttömmande ursprungliga blå stjärnan övergått till en vit dvärg när energin blivet lägre..

Bevis på närliggande vita dvärgar finns i närheten av blå stjärnor som just på grund av sitt läge i universum borde varit äldre.


Kanske detta får teorin som den mest troliga om varför blå stjärnor finns där de inte borde finnas och vita dvärgar är närliggande.