Google

Translate blog

onsdag 18 maj 2016

Första månen upptäckt på Makemake av Hubbleteleskopet.

Utanför vårt solsystem och Plutos bana finns ett asteroidbälte där tusentals stenar och dvärgplaneter finns. En del av ungefär samma storlek som Pluto.

Det var efter upptäckten av detta Pluto fick lämna sin klassificering som planet och bli en dvärgplanet. Kuiperbältet heter området och Pluto ingår i detta.

Här har många himlakroppar upptäckts de senaste åren. En av dessa är dvärgplaneten Makemake  vilken upptäcktes den 31 mars 2005. Det är en dvärgplanet  vilken är av 75% storlek av Plutos. De tredje största av dvärgplaneterna. På andra plats kommer Eris.

Det är i omloppsbana runt denna som nu en måne upptäckts.  Månar finns troligen i omloppsbana runt de flesta himlakroppar av en bestämd storlek. Var denna storlek  går är okänt. Men teoretiskt skulle alla himlakroppar kunna hysa stenbumlingar eller månar runt sig. Kanske även små asteroider har ministenar kretsande  om sig.


Månar är i varje fall inte unikt. Det unika är troligen istället en planet utan måne om denna inte finns för nära sin sol likt Venus och Merkurius i vårt solsystem. I det fallet drar troligen solen bort månen och den kommer att falla in i solen.

Inga kommentarer: