Google

Translate blog

söndag 1 maj 2016

På en helt osannolik plats i rymden finns ett gigantiskt svart hål.

Svarta hål överraskar oss ännu. Nu har ett jättestort sådant hittats med en vikt vi inte  kan föreställa oss.

17 miljarder solar av vår sol  är vikten på detta hål. Men inte nog med det. Platsen det finns på är nästan osannolik. Jättehål brukar finnas i mitten av stora täta galaxer.

Hålet finns i galaxen  NGC 1600 i stjärnbilden Floden på södra halvklotet.  Floden finns i motsatta riktningen från det mycket galaxrika området Comahopen där det i Berenikes hår finns ett ännu större  svart hål vilket är 21 miljarder tyngre än vår sol och därför är det hittills störst hittade. Detta hål nämns i Guinness rekordbok. 

Idéer om varför det finns ett så stort hål i Floden och om det finns liknande jättehål i de få galaxer som finns i närområdet funderas det på nu. Teorier finns även på om hålet är en sammanslagning av flera hål.

Hålet i Berenikes hår är inget mysterium då det finns i detta mycket galaxrika  område men hålet i Floden där mycket få galaxer finns är ett stort mysterium.


Men allt är teorier och troligast är att hålets storlek har samband med glesheten av galaxer i denna del av rymden. Men hur det finns ett samband får framtida forskare försöka fundera ut och bevisa.

Inga kommentarer: