Google

Translate blog

söndag 26 juni 2016

Farao Tutankhamuns dolk var av järn i en tid då den värme som behövs för järnframställning av denna kvalité inte kunde ske.

Faraos grav i pyramiden vars största och mest värderade fynd guldmasken fick konkurrens när lindningen runt faraon visade sig innehålla en kniv. En kniv med järnblad och bergskristall som handtag.

Järnet måste ha kallhamrats då järnframställning med hög temperatur inte kunde göras i Egypten för 3000 år sedan. Vad man vet idag. Däremot fanns det andra platser på Jorden där man kunde detta redan då. Först ut med upphettning av järn för att framställa bättre hållbara järnprodukter var Hettiterna vilka levde runt Svarta havet. De kunde detta redan vid ovanstående tid. Kanske några smeder därifrån hjälpt egypterna. I övrigt tog det tid att sprida denna kunskap. Kineserna kunde inte detta förrän ca 500 före Kristus.

Dolkens fina skick är bara det en arkeologiskt ovärderlig artefakt. Då den följt med nära Faraon i graven värderades den högt.

Följ länken här för att se dolken.

Nu kan man förstå något om varför. Dolken kom som råmaterial från gudarna ansågs det troligen den gången. Detta då det var en meteorit av järn som är råmaterialet till denna.


Flera andra artefakter har genom historien tillverkats av meteoriter och järn från rymden. Men få om ens någon är i lika fins skick som denna dolk. Nog fanns det skickliga yrkesmän redan för 3000 år sedan.

Inga kommentarer: