Google

Translate blog

söndag 25 september 2016

Terzan 5 är en urgammal spännande plats därute i universum.

19000 ljusår från oss ligger denna klump av stjärnor med en hög ålder. Det antas att de är en rest från en tid när Vintergatan ännu inte bildats och att dessa stjärnor av någon anledning aldrig kom att ingå i Vintergatan när denna formades.

Formationen är klotformig en inte helt vanlig form för stjärnhopar. Här finns stjärnor av två slag. De som är av samma ålder som vår vintergatas bildande 12 miljarder år. Men även stjärnor av en ålder av 4,5 miljarder år.

Detta visar att stjärnhopen fått sina stjärnor från två håll. En del av de som skulle kunnat bli en del av Vintergatan då de är av samma ålder som vår Vintergatas stjärnor och en del från okänt håll.

Det. visar att stjärnbildningen här skedde från två skilda håll. Konkret att det ska ha funnits eller finns stora mängder gasmoln i denna stjärnhop där stjärnor bildats från två olika källor och tider.

Formen av klustret är ovanligt men har likheter med utbuktningar av Vintergatan. Därför kan det vara ett kluster som brutit sig ur Vintergatan eller aldrig fått tag i Vintergatan vid dess bildande.

Det var lite om Terzan 5 eller som den även kallas i litteraturen

ESO 520-27 eller  2MASX J17480455-2446441

Inga kommentarer: