Google

Translate blog

måndag 21 november 2016

Så spåddes vädret in i vår tid med hjälp av Vintergatan.

När jag växte upp hade jag en kompis vars fader  på hösten spådde kommande vinters väder. Han tittade på Vintergatan och beroende på dess klarhet i skyn kunde han säga hur kall eller snöig vintern kunde bli. Senare år klarade han inte av det då han sa att dagens luftföroreningar förstörde möjligheten.

Det var en mycket gammal teknik han använde.

Vi vet idag att namnet Vintergatan kommer just av mycket gammal väderspådomskonst  från vädersiare från asatiden och troligen än längre tillbaks i Sveriges historia. Säkert siade man då på samma vis som min kompis fader gjorde fram till 1970-talet.

Detta gäller Sverige i många andra länder kallas Vintergatan Milky Way efter en saga om Herakles. Det konstiga är att om vi bara går till Danmark kallas den inte heller här Vintergatan utan Maelkevejen och så även Norge.


Om vintervädret spåddes utifrån Vintergatan där vet jag inte. Kanske det var en unik metod från enbart det gamla Sverige. Men då jag finns i södra Sverige och mannen jag talde om även denne fanns här bör kunskapen funnits i det gamla östdanska riket varifrån jag också bor. Vi var ju danskar här i söder fram till mitten av 1600-talet.

Inga kommentarer: