Google

Translate blog

onsdag 2 mars 2016

Jordens uppbyggnad tros vara universell. Men kan det vara en hallucination?

Ingen vet hur stenplaneter är uppbyggda förutom Jordens. Men det tros att alla är uppbyggda på samma vis en tunn yta och sedan en het kärna eller mantel längst in och där emellan avsvalnade skikt med lava och vulkaner på ytan.

Men stämmer det? Ytskikt av skilda slag och tjocklek kan finnas. Radioaktiva ytor på vissa planeter bör finnas vilket gör en skillnad mot Jordens ytas uppbyggnad och begränsningar av hur det ser ut. Kanske det inte finns en enda planet av alla oräkneliga i universum som är uppbyggd exakt som Jorden.

Unicitet är det normala redan här. Vi kan ta hur många exempel som helst. Människans fingeravtryck är unikt. Snöflingans utseende ett annat. Det finns inte två exakt lika och har aldrig funnits sedan tiden början.

Men universellt blir det likväl yta och mantelplaneter.

Troligen stämmer detta. Likväl som gasplaneter tros vara uppbyggda på samma vis med skillnaden enbart på gassammansättning och temperatur och rörelser i på och i dessa.

Solar och kometer tros även ha samma likartade konstruktioner.

Men kan det stämma universellt. Kanske,  kanske inte. Men troligast är allt i ett enda exemplar.


Det kan finnas en stor tveksamhet i detta. Så länge vi inte vet något om mörk energi och materia kan vi inte vara säkra  någonting. Dessa mörka krafter kan ge effekter vi ännu inte kan förstå och även på det vi tror oss förstå just nu.