Google

Translate blog

fredag 7 juli 2017

Indianer vilka haft betydelse i rymdforskningen uppmärksammas på nya mynt i USA 2019.

En gång var Europa en kontinent där små kungariken eller klaner hade makten över sina områden och kämpade mot att slippa få in rövare från grannrikena medan de själva rövade o plundrade sina grannar för glatta livet.

Det fanns inga stater eller någon nationalstat. Men när det senare i historien blev stater och större kungariken var dessa staters mål oftast att erövra andra stater och skapa imperium av makt och resurser.

I Nordamerika var det på samma vis med den skillnaden att här uppstod inga stater. Istället var det indianstammar som hade erövrat och försvarade sitt territorium fram till den vite mannen kom och indiankrigen uppstod där slutet blev att stammarna spärrades in i reservat.

 Det var därför först när den vite mannen kom och erövrade landet som statsbildning uppstod och ursprungsbefolkningen blev tvingad att leva i reservat efter några grymma erövringskrig i nutid.

I dag då Amerika i många år nu satsat på rymdfart och universums utforskande har söner och döttrar av ursprungsbefolkningen även fått sin plats i rymdkapplöpningen och astronomin.

Nu ska tre av dessa äras på nya amerikanska mynt 2019.

 Mary Golda Ross av cherokee-nationen var den första indianska ingenjören och viktig då det gällde geminiprogrammet.

Jerry Elliot av Osage- och cherokee nationen var viktig i den olycksdrabbade Apollo 13 färden och dess färd tillbaks till Jorden.


John Herrington   av Chickasaw-nationen vilken följde hjälpte till med   rymdstationen ombord på rymdfärjan Endeavoir.

Inga kommentarer: