Google

Translate blog

söndag 8 oktober 2017

En av de tidigaste galaxerna upptäckt i Lodjurets stjärnbild.

På norra stjärnhimlen finns en stjärnbild benämnd Lodjuret troligen inte så känd för de flesta. I ögat  på Lodjuret har nu en dvärggalax 11 miljarder ljusår bort upptäckts. En av de första galaxerna vilka bildats och vi kan se. 

Genom att spektrumundersöka dennas ljus har man bekräftat att de första galaxerna efter BigBang så långt vi kan se hade en mycket låg halt av syre.

Vi vet sedan tidigare att de första galaxerna bestod i huvudsak av väte och helium och att syre var en senare skapelse i dessa efter hand som de åldrades.

Syret uppkom efter att mängder av stjärnor uppstått i dessa första galaxer och de kärnfusioner som skedde från  blå jättestjärnor vilka var i majoritet vid den första  utvecklingen av de första galaxerna.

Vår Vintergata vilken vi ser betydligt närmare i tiden är en syrerik galax.

Ovanstående galax verkar ha stjärnor av inte äldre datum än några miljoner år när vi ser ljuset härifrån vilket varit på väg under 11 miljarder ljusår. Ca 80% av stjärnorna här verkar enbart vara av den åldern då vi ser ljuset. Galaxen är även intressant då den ger en fingervisning av hur det tidiga universum såg ut (vårt universum är knappt 14 miljarder år gammalt).


Det är en artikel från Virgina University detta bloggs inlägg kommer från.