Google

Translate blog

lördag 13 januari 2018

Venus. Jorden och Mars hade i början av sina existenser en atmosfär. Men idag ser det annorlunda ut.


Efter att dessa planeter bildats hade de atmosfär.  Men då solen var relativt lugn i sina eruptioner kunde planeter som Jorden o Venus (de är av ungefär samma storlek) behålla sin atmosfär.

Däremot kunde en mindre planet som Mars med betydligt lägre gravitation inte detta utan snart genom några miljoner år försvann både atmosfär och vatten i stora mängder ut i rymden.

Detta har forskare idag räknat ut är anledningen till att Mars varken har större mängd av varken atmosfär eller vatten.

Om solen hade varit betydligt mer aktiv under denna tid hade inte en atmosfär kunnat behållas eller bli tätare på varken Venus eller Jorden. På grund av dess innehåll är Venus atmosfär betydligt tätare och annorlunda än Jordens. Men det är en annan historia.

Men vad man kan förundras över är att en del månar runt gasjättarna Jupiter och Saturnus även har atmosfär. Men de ligger långt från solens eruptioner och gasjättarna själva är lugna så det kanske inte är så konstigt. En del av dessa månar är ju nästan lika stora som Merkurius inga små månar direkt.

Bilden visar storleksförhållande på Venus o Jorden sett från rymden

2 kommentarer:

Joakim sa...

Det finns en annan tankeväckande förklaring till vad som hände med planeten Mars atmosfär. Enligt mytologin så "föddes Venus ur Zeus huvud". Detta låter förstås helt absurt men om man ser dessa gudar som planeter blir det mer logiskt. En förbipasserande himlakropp/komet passerar nära Jupiter och sliter loss en stor portion som blir till planeten Venus. Den nyfödde Venus far en tid runt okontrollerat i solsystemet. Till slut passerar hon helt nära planeten Mars och nästan snuddar vid dess yta. Stora delar av Mars atmosfär dras med till Venus, kanske även vattenmassor. Venus bana stabiliseras med tiden och blir till dagens kontrollerade omloppsbana. Det berättas att människor som bodde på Mars fick fly hals över huvud vid katastrofen, de begav sig till jorden i flygande farkoster.

Rolf sa...

En helt ny tanke jag aldrig läst tidigare. Men inget är omöjligt kanske det finns något av sanning i ovanstående med. Men man måste ta i beaktande att Jupiter är en stor gasplanet med stark dragningskraft och en troligen betydligt mindre fast kärna.