Google

Translate blog

onsdag 5 september 2018

Inget liv är beständigt. Allt ska försvinna. Men nytt tillkommer.


Döden är livets oundvikliga slutpunkt. Men säkert även universums annars hade vi inte kunnat spåra dess början till ett Big Bang. Början och slut existerar likt födelse och död.

Det gäller allt även arter av liv. Man Uppskattar att ca  99,99 procent av alla arter som någonsin levt nu är utdöda.  En art som kanske kan ses som överlevare än dock björndjuret och vissa andra mycket små djur. Exempelvis har kackerlackan funnits länge men inte så länge som björndjuret vilket är en otrolig överlevare. 

Alla arter som finns idag inklusive människan kommer att dö ut vid någon tidpunkt även om vi flyr en gång från en Jord som är obeboelig till andra planeter kommer den tiden. Även Jorden och solsystemet har ett slut dock troligen tidigare än universum. En dag kan vi troligen inte föröka oss då våra arvsanlag och gener säger stopp av åldersskäl. Men även andra slag av katastrof för människosläktet kan uppstå. Både på Jorden och från rymden. Asteroidnedslag, sjukdomar, krig mm.

Forskare har exempelvis identifierat Big Five massutrotningar : de fem gånger under miljarder år när mer än tre fjärdedelar av planetens arter har utgått ur livets mysterium vid varje tillfälle. Ett känt sådant är när en asteroid föll ner i Mexiko och dinosaurierna dog ut i en följande fibulavinter. 

Tyvärr får vi också en bra förstahandsvisning av hur utrotning ser ut genom den snabba ökningen av utrotningsgrad under det senaste århundradet av skilda arter av skilda anledningar. Ibland påverkat av människans kultur ibland av sjukdomar och ibland av andra skäl. Tillfälligt kan vi påverka detta men aldrig helt stoppa tidens gång.