Google

Translate blog

fredag 5 oktober 2018

Rydbergsatom (en spökatom) ses bunden med ingenting. Frågan man kan ställa sig är det ingenting?


En Rydbergsatom kallas en atom med en eller flera elektroner som visar ett antal säregna egenskaper inklusive en överdriven reaktion för elektriska och magnetiska fält. Det kan vara en atom av vilket grundämne som helst vad man vet idag som kan bli utgångspunkten för detta. 


Det kan vara en väteatom där plötsligt en elektron lämnar denna (eller en elektron från något annat slags atom)  och verkar binda upp sig till en osynlig atom i en helt ny omloppsbana. Det har då bildats en Rydberg atom. En ghost-atom. Ännu kan man inte förklara vad som skett eller varför.



Beteendet vilket inte kan förklaras diskuteras i en studie som publicerades den 12 Sept. i tidskriften Physical Review Letters.


 Rydbergatomer bildas genom att en elektron plötsligt hoppar till en avlägsen omloppsbana långt från kärnan av den atom den befinner sig i. Namnet kan ses som en atom där detta sker men enligt mig kan man se den bildade bindningen även som en sådan. Den osynliga nya bindningen där enbart elektronens bana kan upptäckas kallas vetenskapligt ghost-atom.


Detta band till ingenting håller minst 200 mikrosekunder  det existerar även andra sätt då att ”lura” elektroner att göra bindningar med ingenting genom tillämpning av mikrovågor eller snabba laserpulsar därefter upplöses det. 


Enligt rapporten misstänks att dessa atomer bundna till absolut ingenting, kan bete sig annorlunda om de ges en kemisk impuls men det är enbart teorier. Men inget har bevisats att detta är skeendets början. Jag har inte heller hittat information om elektronen efter det att den osynliga bindningen upphört återvänder till sin förra atombindning. Men jag förmodar det.


Mina tankar är att bindningen även om den är mycket kort kanske är en bindning till en atom i en annan dimension. En bindning vilken inte kan hålla mer än den korta tiden det observeras. 


Om det finns gränslöst många dimensioner i tid och rum vilket även innebär obegränsat antal universum kan tillfälliga bindningar till atomer eller dess delar troligen genom revor i tiden kallas  Rydbergatomer eller  ghostbindningar till ett universum vilket ligger mycket nära oss i tid och rum.


 Samma fenomen bör då ske i det närliggande universum där denna bindning sker. Men då omvänt, en atom med en osynlig elektron existerar då här under en kort stund. Men det bör förutsätta att ghostelektroner tillfälligt binder upp sig vid en atom i vårt universum ibland också, Omvänd Rydbergshändelse menar jag. Inget säger att detta måste ske men omöjligt är det inte.


Bild föreställer en Rydberg-atom enligt wikipedia. 
https://en.wikipedia.org/wiki/Rydberg_atom