Google

Translate blog

lördag 6 oktober 2018

Tredje himlakroppen där sandstormarna yr. Tidigare har vi vetat att det sker på Jorden och Mars.


Titan är Saturnus största måne med en diameter på ca 515 mil och den näst största månen i vårt solsystem enbart Jupiters måne Ganymedes är större med sina ca 527 mil att jämföra med vår egen månens 347 mil.


 Data från internationella Cassini rymdfarkosten som utforskade Saturnus och dess månar mellan 2004 och 2017 har avslöjat vad som verkar vara kraftiga sandstormar i de ekvatoriella regionerna på Titan. Tidigare har enbart sandstormar upptäckts på Mars och som vi redan som mänsklighet upplevt på plats i generationer på Jorden.



Titan blir utöver den tredje himlakroppen därmed också den enda månen i solsystemet där detta upptäckts. Titan har betydande atmosfär och är den enda himlakropp förutom Jorden där flytande vätska i form av sjöar, hav och floder finns. 


Det finns en dock en stor skillnad mellan Jordens floder, sjöar och hav och Titans. Jordens hav, sjöar och floder är fyllda med vatten medan det på Titan är metan och etan som flyter i dess sjöar, hav och floder.


Men likheten av väder är stor på Titan och Jorden. Cyklerna på Titan är att kolväten i form av att metan och etan avdunstar och kondenseras till moln för att sedan regna ner på marken igen. Detta förfarande är likt Jordens vattencykel.


Vädret på Titan varierar från säsong till säsong likt vädret gör på Jorden. Särskilt runt vårdagjämningen på Titan (även Titan har årstider)  tiden när solen korsar Titans ekvator kan massiva moln bildas i de tropiska områdena och orsaka kraftfulla metanstormar. Cassini observerade sådana stormar under flera av dess överflygningar över Titan.


Bilden är på Titan