Google

Translate blog

fredag 23 november 2018

En studie av en galax utplåning görs just nu.


Astronomer från ANU och CSIRO arbetar med att så noggrant som möjligt studera den på väg långsamma utplåningen av Lilla Magellanska molnet. En dvärggalax i närheten av vår Vintergata.


Professor Naomi McClure-Griffiths från ANU säger att de bilder som nu tagits i radiovågsfältet är mer än tre gånger detaljrika än tidigare tagna bilder på galaxen. Detta får det enklare i framtiden att noggrannare undersöka samspelet mellan små galaxer och dess närmiljö även på andra håll i universum.


”Vi har kunnat iaktta ett kraftfullt utflöde av vätgas från lilla Magellanska molnet”, sade Professor McClure-Griffiths från ANU. ”Innebörden av detta är att galaxen så småningom slutar att kunna bilda nya stjärnor då den förlorar all sin gas. Galaxer som inte längre kan bilda stjärnor bleknar gradvis bort i glömska. Det är en långsam död av en galax när den förlorar all gas ”. 


Gasen i sig är vätgas. Det vanligaste elementet i universum och den viktigaste ingrediensen för bildande av nya stjärnor.


Ovanstående är början på en utplåning av en galax som sker inför våra ögon. Ett långsamt skeende som kommer att ta några miljarder år ännu. Men likväl ett slut på en galax som vi kan föreställa oss och som med den kunskap vi har i dag kommer att ske.


Bild Lilla Magellanska molnet galaxen vilken inlägget handlar om och som finns i riktning mot stjärnbilden Turkanen på södra stjärnhimlen.