Google

Translate blog

fredag 21 december 2018

Kol hittad på dvärgplaneten Ceres.


Kol är ett grundämne vilket även finns levande varelser.


Asteroiden Ceres är den första asteroid som upptäcktes vilket skedde 1801.


 Rymdsonden Dawn gick in i omloppsbana runt Ceres den 6 mars 2015 och tog högupplösta bilder av Ceres. En ljuspunkt som tidigare setts från Hubbleteleskopet  framträdde på ett av foto taget av Dawn som två distinkta fläckar med hög reflektionsförmåga inuti en krater. Detta ledde till mycket spekulerande bland annat om en möjlig isvulkan men även om att det skulle finnas en rymdbas varifrån  utomjordingar spanande på Jorden.


 Men bedömningen från NASA blev att observationen är förenlig med högreflekterande material som innehåller is eller salter och att en isvulkan inte är en osannolik förklaring.


Nu har vidare analyser visat att även kol finns på Ceres. En grupp ledd av Southwest Research Institute har genom analysresultat kommit fram till att ytan på dvärgplaneten Ceres är rik på organiskt material. Data från NASA'S Dawn  indikerar att Ceres yta kan innehålla flera gånger mer av kol än det som finns i de mest kolrika meteoriterna som hittats på jorden.


Ceres är som en kemisk fabrik, säger Swris Dr Simone Marchi en av de vetenskapsmän som var huvudförfattare till forskningsrapporten vilken publicerats i Nature astronomi nyligen.


Ceres tros ha kommit till för  ca 4,6 miljarder år sedan i början av vårt solsystems bildande. Dawns data visar på tidigare förekomst av vatten och andra flyktiga ämnen såsom ammonium härrörande från ammoniak och en hög koncentration av koldioxid på Ceres. Denna kemiska sammansättning kan tolkas utifrån data från Ceres och asteroiden kan ha bildats i en kall miljö ev.från början i en utvändig bana runt Jupiter.


Ceres är en intressant asteroid. Kan asteroider av detta slag en gång kraschat in i Jorden och då släppt ifrån sig material likt ovan och detta varit början av ursoppan som sedan bildades som startskottet till bildande av liv på Jorden?