Google

Translate blog

söndag 24 februari 2019

Liv under Mars is? Fullt möjligt!


I en studie publicerad i tidskriften Science 2018 föreslogs att det finns flytande vatten under södra polarisen på Mars.


En ny studie 2019 tar inte ställning till detta  istället förslår författarna att det här förekommit magmatisk aktivitet och  bildandet av en magmakammare under de senaste hundra tusen under ytan på Mars. En kammare där temperaturen bör vara tillräckligt varm för att här kan finnas flytande vatten under det ca en km tjocka istäcket ovanför.


 Den nya studien syftar till att främja debatten kring möjligheten av flytande vatten på Mars. Om vi kan bevisa förekomsten av flytande vatten på Mars ökar det dramatiskt möjligheten att hitta liv utanför jorden och kan också fungera som en resurs för människan vid en framtida mänsklig utforskning på Mars.


”Vi tror att om det finns något liv skyddas det under markytan från strålning”, sade Ali Bramson, postdoktorala forskarassistent på Lunar and Planetary laboratorium vid University of Arizona och huvudförfattare till den nya rapporten. – Om det fortfarande existerar aktiva magmaprocesser idag kan mer smältning av is ha kunnat ske än vi tror oss veta idag.  Detta kan ge en än mer gynnsam miljö för flytande vatten och därmed kanske liv ”.


Om det finns någon form av liv på Mars under dess is beror troligen på om det finns flytande vatten där. Men flytande vatten i sig är ingen garanti för att detta ska innehålla livsformer (min anm.).
Bilden är på Mars.