Google

Translate blog

torsdag 17 januari 2008

Seneca o meningslöshet


Enligt honom och sofisterna är allt förutbestämt o man ska därför inte ingripa i det som sker. Allt styrs av Gud. Människan ska med glädje acceptera allt som sker. Människan ska leva asketiskt visa stoiskt lugn vilket innebär likgiltighet och apati inför de yttre händelser man upplever. Detta ansåg den romerske stoikern Seneca. Stoikerna var en stor grupp under romartiden.

Är det en inriktning vi kan leva efter idag? En del gör det utan att för den skull förstå att de lever efter romerska ideal. Man bryr sig inte om världen runt omkring. Ingriper inte om man ser någon orättvisa eller om man bevittnar någon våldshandling m.m. Man är likgiltig för vad som sker de som man inte har privat umgänge med. Gäspar åt alla katastrofer man serveras från nyhetssändningarna i medierna. Så visst finns det stoiker även idag.
http://www.filosofi.gotland.se/stoikerna.htm

Finns det då inget positivt i inriktningen om man nu ser ovanstående som negativt vilket säkert inte alla gör. Jo något jag ser som positivt är inställningen att inte kämpa för att göra karriär. Något jag med alla medel var intresserad av som ung. Konkurrens om lön och fördelar. Men det finns andra värden tycker jag idag. Jag vill inte ha ett jobb längre där jag aldrig är fri. Jag vill ha ett jobb på åtta timmar om dagen där jag lämnar jobbproblematiken när jag lämnar arbetsplatsen för dan.

Jag vill leva för att lära och uppleva vad livet har att ge. Inte för att förändra och lönsamhetsberäkna en arbetsuppgift i konkurrens med konkurrenter. Affärer existerar för stunden och ger kortvarig ekonomisk glädje eller frustration och nervproblem. Att låsa sitt liv i en arbetsuppgift och inte se världen och människorna omkring sig är inte att leva. Det är att ha fastnat i ett meningslöst beteende. Meningslöst för jorden, livet och medmänniskorna.


Då inget är beständigt och kampen för högre levnadsstandard inte ger den lycka man tror om målet nås. Den ger bara nya krav för än mer status och från detta ekorrhjul har jag hoppat av. En lön att klara sig på räcker en meningsfull arbetsuppgift och fritid men tid till förfogande för vila och vardagens upplevelser ger mer än man tror om man är vaken för dem.