Google

Translate blog

söndag 1 oktober 2023

NASAs rymdteleskop SPHEREx i svalt förvar.

 


SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer) är ett framtida rymdobservatorium avsett för undersökningar av nära det infraröda ljuset som ska utföra en kartläggning av hela himlen för att mäta i det nära infraröda spektra från cirka 450 miljoner galaxer. Spektrat skapas av instrument som bryter isär ljus i en regnbåge av våglängder och avslöjar nya detaljer om ett kosmiskt objekts sammansättning och avstånd exempelvis. Observatoriet ska enligt plan sändas upp under 2025.

NASAs rymdteleskop SPHEREx har varit instoppat i en specialbyggd kammare till och från under de senaste två månaderna och där genomgått tester för att förberedas för sitt tvååriga uppdrag i rymden.

För att förbereda SPHEREx har forskare och ingenjörer vid Caltech och Jet Propulsion Laboratory (JPL), som förvaltas av Caltech för NASA nu varit upptagna med att testa SPHEREx detektorer och optik i ett källarlaboratorium vid Caltechs Cahill Center for Astronomy and Astrophysics.

Dessa tester kräver simulering av rymdens extremt kalla vakuum därför anlitade SPHEREx-teamet kollegor vid Korean Astronomy and Space Science Institute (KASI) för att bygga en specialiserad kammare för detta ändamål. En stor kammare där teleskopet kyls ner till cirka minus 200 grader Celsius.

För mer om detta arbete se denna länk från CaliforniaInstitute of Technology. 

Bild vikipedia av en konstnärs koncept av SPHEREx.