Google

Translate blog

måndag 4 januari 2021

Astronomer från Kina har upptäckt 591 höghastighetsstjärnor.

 


En kinesisk forskargrupp har upptäckt 591 höghastighetsstjärnor (stjärnor som rör sig genom rummet i högre hastigheter än vad de flesta andra stjärnor gör) baserade på data från Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST) och Europeiska rymdorganisationens Gaia-satellit.

Stjärnor med hög hastighet klassificeras som detta om de rör sig snabbare än 65 km/s upp till 100 km/s (snabbare har inte hittats) i förhållande till andra stjärnors genomsnittliga rörelser och dessa kan någon gång komma undan från sina galaxer och bli ensamma solsystem mellan galaxerna. Av de nyupptäckta stjärnorna kan 43 av dessa i framtiden komma undan Vintergatans gravitation  och ta vägen in i det intergalaktiska tomrummet.

Totalt över 550 stjärnor med hög hastighet har hittats sedan den första upptäcktes 2005.

Den nya upptäckten har fördubblat det totala antalet kända stjärnor av detta slag, säger Li Yinbi med National Astronomical Observatories i den kinesiska vetenskapsakademin (NAOC) och huvudförfattare till forskningen.

Något som skulle vara intressant att veta (min anm.) är varför de finns. Vad fick dessa stjärnor att få den hastighet de har?

Bild från vikipedia från National Astronomical Observatory of China där observationerna gjorts.