Google

Translate blog

torsdag 20 juni 2019

Lite om vita hål i förhållande till svarta hål


Ett vitt hål är (enligt text i vikipedia) i den allmänna relativitetsteorin en hypotetisk region i rumtiden som inte kan nås från utsidan, även om materia och ljus kan undkomma det. I denna mening är det motsatsen till ett svart hål, som bara kan nås från utsidan, och från vilket ingenting (inklusive ljus) kan undkomma.


Vita hål uppträder i teorin om eviga svarta hål. Härjämte har en svart hål-region i framtiden ett vitt hål-region i sitt förflutna, som en lösning till Einsteins fältekvationer. 

Emellertid finns inte denna region för svarta hål som har bildats genom en gravitationskollaps och det finns inte heller några kända fysikaliska processer genom vilka ett vitt hål kan bildas. Inget vitt hål har någonsin observerats.


Liksom svarta hål har vita hål egenskaper som massa, laddning och rörelseenergi. De drar materia till sig men föremål som faller in mot ett vitt hål skulle aldrig nå det vita hålets antihorisont.


Tänk dig ett gravitationsfält utan en yta. Tyngdaccelerationen är störst på ytan av någon kropp, vilken som helst. Då svarta hål saknar en yta, ökar tyngdaccelerationen exponentiellt, men når aldrig ett värde då det inte finns någon ansedd yta i en singularitet.



Allmän relativitetsteori beskriver vita hål i teori men ingen vet om de kan bildas i verkligheten. Ett svart hål bildas när en stjärna kollapsar till en liten volym men går allt baklänges är det ett vitt hål. Konstigt ja jag har själv svårt att förstå.


Även om stora vita hål bildades skulle de förmodligen försvinna snart. Varje utgående fråga skulle kollidera med frågan om omloppsbanan och systemet skulle kollapsa till ett svart hål. 


”Ett långlivat vita hål, tror jag, är mycket osannolikt”, sade Hal Haggard, teoretisk fysiker vid Bard College i New York. De ses dela maskhåls korta öden om nu dessa finns.


Ända sedan Stephen Hawking på 1970-talet insåg att svarta hål läcker energi har fysiker debatterat hur enheterna eventuellt kunde skrumpna ihop och dö. Om ett svart hål dunstar bort vad händer då? Ingen vet. Allmänna relativitetsteorin brukar låta informationen och kvantmekaniken förbjuda dess borttagning. Men om så likväl kan ske föds då ett kortlivat vitt hål?


Läs mer om fenomenet på medföljande länkar. Det är ett svårt och tankeväckande experiment och kan tolkas olika. Jag tolkar det på mitt vis så gott jag förstått det enligt ovan och frågan ovan. Svar har jag inte.