Google

Translate blog

onsdag 4 augusti 2021

Steady-state universum

 


  Big Bang är vår bästa teori på hur universum började enligt NASA. Allt var en punkt av materia av en storlek så liten att vi inte kan föreställa oss detta. Men i detta fanns allt som nu är universum med dess energi och materia. Va detta kom i från finns ingen förklaring för. Men vid BigBang började en expansion som accelererade och så gör ännu. Universum bildades och bildas och utökas ännu i storlek.

En expansion som driver galaxer allt längre från varandra och en gång kommer rymden att se tom ut enbart den galax där vi själva finns kan då upplevas.

 En del forskare var inte överens med tanken på att allt efterhand försvinner utefter expansionen utan ansåg att densiteten förblir konstant även i ett expanderande universum. Innebärande att det skapas ny materia med en hastighet av cirka tre väteatomer per kubikmeter och miljon år och därmed nya stjärnor mellan galaxerna.

 Denna modell föll dock ur intressesfären genom upptäckten av CMB. Den kosmiska bakgrundsstrålningen i form av mikrovågsstrålning vilken modellen inte kan förklara utifrån ovan teori..

Steady state-teorin är som sagt en kosmologisk teori enligt vilken ny materia skapas ur intet i tomrummen som utvidgar sig mellan galaxerna i ett expanderande universum.

Man antog att då universum kunde expandera ur ingenting och materia plötsligt fanns i form av protoner, neutroner kvarkar med mera som skapades ur intet vilket var förutsättningen för BigBang och expansionen kunde detta innebära att expansionen av universum även fick materia att uppstå från och ur ingenting (min tolkning). Man kan förstå slutsatsen. Men varför bakgrundsstrålning finns är svårt att förklara och varför den finns överallt och att materia enligt nu gällande teori likt energi inte kan uppstå eller utplånas utan bara omvandlas är en gåta. Den materia som först fanns och den energi som då kom till kan inte försvinna eller förökas med utan bara omvandlas till någon annan materia eller energi.

En gåta är att det inte förklarar vad BigBang var och var det kom från och varför, Tanken på vad som fanns innan uppkommer man ska tänka att det inte fanns något innan. Som människa kan man bara uppfatta detta som ett stort frågetecken. En tanke är att se den lilla punkt där allt av energi och materia fanns och som slutade med BigBang kan ses som ett frö som såtts och nu sprängde sitt skal och börja växta (expandera). 

Bild mixpixel.net