Google

Translate blog

lördag 22 augusti 2020

Vintergatan av mindre format har upptäckts därute


Astronomer har upptäckt en extremt avlägsen och därför mycket ung galax som är förvånansvärt lik vår egen Vintergata förutom i storlek. För ändamålet användes Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) där Europeiska Sydobservatoriet (ESO) är en av partnerna. Galaxen ligger så långt bort att ljuset har tagit 12 miljarder år för att nå oss. Vi ser den  som den såg ut när universum bara var 1,4 miljarder år gammalt.

Den är oväntat välstrukturerad vilket strider mot teorier om att alla tidiga galaxer i det unga universum var turbulenta och instabila. Denna oväntade upptäckt utmanar förståelsen av hur snabbt galaxer bildades. “Den stora överraskningen är att denna galax är så snarlik betydligt äldre galaxer i dagens universum. Det motsäger våra galaxmodeller och tidigare mindre detaljerade, observationer” säger medförfattaren till en ny rapport om upptäckten Filippo Fraternali vid Kapteyns astronomiska institut vid Groningens universitet i Nederländerna.

I det unga universum bildades galaxer vilket gör att astronomerna förväntade sig att de skulle vara kaotiskt byggda och sakna de distinkta strukturer som äldre galaxer som Vintergatan.

SPT0418-47 verkar inte ha spiralarmar vilket Vintergatan har däremot är den lik Vintergatan så till vida att stjärnorna ligger i en central förtätning och en roterande skiva med mängder av stjärnor som roterar runt galaxens centrum. Det är första gången som detta har observerats så tidigt i universums historia vilket gör SPT0418-47 (namnet på galaxen) till den mest avlägsna Vintergatkopian i universums barndom. I detta fall ser galaxen ut som en nästan perfekt ring av ljus tack vare upplinjeringen av den. 

Genom avancerad datormodellering kunde forskarlaget återskapa den avlägsna galaxens verkliga utseende vilket gav möjlighet att studera gasrörelserna i datainsamlingen från ALMA. “När jag såg den rekonstruerade bilden av SPT0418-47 för första gången kunde jag knappt tro mina ögon: en skattkammare (ny kunskap min anm.) hade öppnat sig”, säger Rizzo.

“Resultatet visade sig vara ganska svårt att förstå sig på: trots att stjärnor bildades i snabb takt och därför måste ingå i en energirik process var SPT0418-47 den mest välordnade galax som någonsin hade observerats i det tidiga universum” säger medförfattaren Simona Vegetti vid Max Planckinstitutet för astrofysik. “Resultatet var oväntat och har betydande implikationer för vår fortsatta förståelse av galaxers utveckling”.

Kan det vara en spegelbild (min anm.) av när Vintergatan bildades och att armarna ännu inte är bildade vi ser? Det är mycket vi inte vet om universum och tid och rum. Rymden är  krökt

Bild från vikipedia på Vintergatan från Death Valley i Kalifornien USA