Google

Translate blog

tisdag 4 juni 2024

NASA:s Swift-satellit och AI blev avståndsmätare till avlägsnaste gammablixtarna

 


Astronomer använder numera AI för att mäta universums expansion.

Två nyligen genomförda studier under ledning av Maria Dainotti, gästprofessor vid UNLV:s Nevada Center for Astrophysics och biträdande professor vid National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ), införlivade flera maskininlärningsmodeller för att lägga till en ny nivå av precision till avståndsmätningar till gammablixtar (GRB) vilka är de mest ljusstarka och våldsamma explosionerna i universum. Då gammablixtar är så ljusstarka kan de observeras på flera avstånd – även i utkanten av det synliga universum – och hjälper astronomer i deras strävan att finna de äldsta och mest avlägsna stjärnorna.

Men på grund av den nuvarande teknikens begränsningar är det endast en liten andel av de kända gammablixtarna som har de observationsegenskaper som behövs för att hjälpa astronomer att beräkna hur långt bort de finns.

– Den här forskningen  flyttar fram gränserna för både gammastrålningsastronomi och maskininlärning, beskriver Dainotti. "Uppföljande forskning och innovation kommer att hjälpa oss att uppnå ännu mer tillförlitliga resultat och göra det möjligt för oss att besvara några av de mest angelägna kosmologiska frågorna, inklusive de tidigaste processerna i universum och hur universum utvecklats över tid."

I en av studierna använde Dainotti och Aditya Narendra (sistaårsdoktorand) vid Polens Jagellonska universitet flera maskininlärningsmetoder (AI) för att exakt mäta avståndet till gammablixtar som observerats av rymdteleskopet Swift UltraViolet/Optical Telescope (UVOT) och Subaruteleskopet inklusive markbaserade teleskop. Mätningarna baserades enbart på icke avståndsrelaterade gammablixtegenskaper.

Forskningsresultatet publicerades den 23 maj i tidskriften Astrophysical Journal Letters. "Resultatet av studien är så exakt att vi med hjälp av förutspått avstånd kan bestämma antalet gammablixtar i en given volym och tid (kallad hastigheten), vilket är mycket nära de faktiska observerade uppskattningarna", beskriver Narendra.

I en annan studie ledd av Dainotti och internationella samarbetspartners som varit framgångsrik i att mäta gammablixtavstånd med maskininlärning (med hjälp av data från NASA:s Swift X-ray Telescope (XRT)) av efterglöd från så kallade långa gammablixtar. Gammablixtar tros förekomma av olika slag. Långa gammablixtar inträffar när en tung stjärna når slutet av sitt liv och exploderar i en spektakulär supernova. En annan typ, känd som korta gammablixtar, uppstår när resterna av stjärnor ex neutronstjärnor smälter samman genom gravitationen och kolliderar med varandra.

En tredje studie, publicerad den 21 februari i Astrophysical Journal Letters under ledning av astrofysikern Vahé Petrosian och Dainotti, användes Swift-röntgendata för att undersöka gammablixthastighet – på små relativa avstånd som inte följer stjärnbildningshastigheten.

Studien, som publicerades den 26 februari 2024 i The Astrophysical Journal, Supplement Series, uppskattar på ett tillförlitligt sätt avståndet till 154 långa gammablixtar för vilka avståndet var okänt tidigare och ökar avsevärt populationen av kända avstånd till denna typ av blixtrar.

Bild vikipedia på Swift-satelliten.