Projektet innebär arbete med och teorier om hur vi
en gång kan lämna vårt solsystem och resa mot stjärnorna och andra galaxer
därute.
Det finns en del idéer om hur detta kan gå till.
Vår förmåga att utforska kosmos genom direktkontakt i rymden har begränsats till ett litet antal mån- och interplanetära uppdrag i vårt eget solsystem. Ännu har människan inte personligen besökt mer än månen i vårt solsystem. Nasa Starlight-program pekar mot en väg framåt som börjar med att skicka mycket små rymdfarkoster (med mycket små organismer eller (och) instrument) långt utanför vårt solsystem via standoff-riktad energiframdrivning.
Dessa miniatyr-farkoster blir en
djupgående förändring i vår förmåga att karakterisera och utöka räckvidden
för sökandet efter liv (och spridningen av liv).
I programmet utforskas de biologiska och tekniska
utmaningarna och förutsättningarna med dagens kunskap och teknik inom interstellär rymdbiologi med fokus på strålningstoleranta
mikroorganismer som kanske kan sändas iväg. Dessutom diskuteras skyddsåtgärder vid resor och andra etiska överväganden i att skicka liv till stjärnorna.
Jag har i flertal inlägg genom åren beskrivit olika idéer om hur detta kan gå till och vad vi kan finna därute. Allt teoretiskt men med utgångspunkt från aktuell forskning och teori. Ibland med tillägg av egen teori och tanke. Men de etiska i detta att sända jordiskt liv ut till främmande planeter kan diskuteras. Tänk om jorden en gång planterades med liv i något liknande projekt från någon civilisation därute? Kan det då anses ha varit etiskt?
Här kan den intresserade läsa en hel uppsats publicerad i https://www.sciencedirect.com/ om ämnet ifråga det går att läsa kapitel för kapitel eller ladda ner på sidan i pdf för att spara. Starlight-projektet finansieras av NASA. Bild pixabay.com