Google

Translate blog

fredag 30 juni 2023

En brun dvärgstjärna hetare än vår sol.

 


Bruna dvärgar är misslyckade stjärnor. De tändes aldrig.  De har en massa lägre än de minsta stjärnorna och större än de tyngsta gasjättarna. Massan i de bruna dvärgarna är för låg för att kärnreaktioner av väte i dess centrum skall komma igång. Däremot tros de kunna fusionera deuterium och förbränna litium och de avger svagt ljus på de synliga våglängderna. Bruna dvärgar har en övre massgräns på ungefär 75–80 jupitermassor. Den undre gränsen är mer svårdefinierad men ligger vid ungefär 13 jupitermassor”. (fritt citerat från vikipedia.

Ett internationellt team av astronomer har nyligen upptäckt ett planetliknande objekt som är varmare än solen. Deras rapport har godkänts för publicering i tidskriften Nature Astronomy och finns för närvarande tillgänglig på arXiv pre-print-servern

Bruna dvärgar kallas misslyckade stjärnor och kan inte klassificeras varken som planet eller stjärna. I denna nya studie har forskarna identifierat en ovanlig brun dvärg som kretsar runt en stjärna så nära denna att dess temperatur är varmare än vår sols.

Dubbelstjärnan WD 0032-317 ligger 1406 ljusår från solen. Den består av en vit dvärg och en brun dvärg. För närvarande finns det inga kända exoplaneter i detta stjärnsystem.

Den bruna dvärgen WD0032-317B  kretsar kring en vit dvärgstjärna med låg massa som heter WD0032-317. Det är en stjärna med bara 40 % av massan av vår sol. Den bruna dvärgen har en temperatur av cirka 7700C mycket varmare än andra bruna dvärgar troligast för dess tidslåsning (samma sida av den bruna dvärgen är alltid vänt mot sin sol) till sin sol.

WD0032-317 observerades första gången i början av år 2000 av ett forskarlag som studerade data från Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope. Forskare noterade då att något drog i stjärnan vilket tyder på att den hade en följeslagare. Teamet fann då den bruna dvärgen. Dess massa är ungefär 75 till 88 jupitrar och den kretsar runt sin sol på bara 2,3 timmar.

WD0032-317B är den hetast kända bruna dvärg vi känner till. Den kan enligt forskarna ge ny information om dessa slag av bruna dvärgar som kretsar runt en sols omedelbara närhet och hur dessa påverkas.

Bild vikipedia på från vänster G2 stjärna, röd dvärgstjärna, två bruna dvärgar, och gasplaneten Jupiter.