Google

Translate blog

torsdag 12 oktober 2023

New Horizons uppdrag är förlängt till slutet av 2020 talet.

 


New Horizons är en obemannad rymdsond som NASA sände iväg mot Pluto. Den zoomade in Pluto i juli 2015 och avslöjade en värld av fantastisk mångfald och skönhet. Vem minns inte dess stora roströda hjärta på ytan.

Därefter fortsatte den att kryssa vidare på ett utökat uppdrag som centrerade på en förbiflygning av ett annat Kuiperbältesobjekt (KBO) den 34 kilometer stora Arrokoth under 2019. Denna asteroid såg ut som två bollar som höll samman som en tvådelad snögubbe. 

Det mötet gick resulterade i många bilder och spännande vetenskap. Till exempel tyder New Horizons observationer på att Arrokoth bildades via en mycket svag  sammanslagning av två mindre objekt, enligt analysen av objektet.

Men uppdragets framtid blev dunkel i år. NASA förlängde New Horizons uppdrag till 2024, men föreslog ett stort skifte efter det - en flytt till Heliophysics Division ( för forskning av solens påverkan på rymden)   under ledning från Planetary Science. 

New Horizons huvudforskare Alan Stern, motsatte sig denna idé och hävdade att den bästa vetenskapliga avkastningen skulle vara att hålla kursen, så sonden kunde fortsätta studera mer av  Kuiperbältet. Från och med 2025 kommer dock efter beslut New Horizons att fokusera på att samla in heliofysikdata - men teammedlemmar kan fortfarande behålla  hoppet om ytterligare ett KBO-möte.

Även om vetenskapssamhället för närvarande inte är medvetet om något nåbart Kuiperbälte-objekt, möjliggörs möjligheten att använda rymdfarkosten för en framtida nära förbiflygning av ett sådant objekt, om ett sådant skulle identifieras i dess väg, beskriver NASA-tjänstemän i ett uttalande. Det kommer också att bli möjligt för rymdfarkosten att bevara bränsle och minska operativ komplexitet medan en sökning utförs efter en övertygande förbiflygningskandidat.

Stern är nöjd över att ha säkrat minst fem år till av New Horizons-verksamhet. Ytterligare förlängningar är möjliga, om resurserna och viljan finns; New Horizons har tillräckligt med kärnbränsle kvar för att fortsätta sin färd till minst 2040 enligt uppdragsmedlemmarna.

Bild vikipedia från på New Horizon.