Google

Translate blog

söndag 19 januari 2020

Regelbundna radiosignaler har upptäckts från en närliggande spiralgalax.


500 miljoner ljusår bort från oss finns en spiralgalax varifrån en regelbunden radiosignal har sänts. Signalen har fått beteckningen FRB 180916.J0158+65.

Snabba radiosignalskurar eller FRBs är millisekundlånga utbrott av radiovågor i rymden är två skilda slag av signaler. Enstaka radiovågsskurar avges en gång och upprepas inte. Upprepande snabba radiovågsskurar är kända för att skicka ut korta energiska radiovågor flera gånger. 


Flera enskilda snabba radiovågsskurar under de senaste åren har spårats tillbaka till sina källor i andra galaxer men vad som skapat dem är okänt. Källan till den nya upprepande FRB känd som 180916. J0158 + 65 observerades av åtta markbaserade teleskop. Dessa kunde spåra signalerna till en galax en halv miljard ljusår bort från jorden. 


Även om det låter otroligt avlägset är det sju gånger närmare oss än den andra upprepande radiovågssignalen och mer än 10 gånger närmare än de hittills spårade icke-upprepande FRBs. "Skillnaderna mellan upprepade och icke-upprepande snabba radiovågsskurar är alltså mindre tydligt och vi tror att dessa händelser inte kan kopplas till en viss typ av galax eller miljö", säger Kenzie Nimmo, studie medförfattare och doktorand vid University of Amsterdam.


 "Det kan vara så att FRBs produceras i en stjärnrik miljö men kräver vissa specifika villkor för att sända ut dessa."

Den nu upprepande snabba radiovågsignalen spårades till en av spiralarmarna på en spiralgalax. Det var till en stjärnbildande region i ena armen, den spårades till säger forskarna.


Jag (min anm.) ser detta som indicier på att dessa signaler under vissa förutsättningar uppstår enstaka eller upprepande vid stjärnbildning. Troligen kan detta ske när som helst i stjärnbildningsområden i en ex spiralarm och även i vår galax, Vintergatan.
Bild från Hubble-teleskopetut i universum.