Google

Translate blog

onsdag 7 oktober 2020

Första fyndet av en exoplanet i en annan galax än Vintergatan

 


En bra bit över 4000 exoplaneter har hittats. Planeter i banor runt andra stjärnor. Men hittills är det vid stjärnor i vår egen galax som dessa solsystem hittats. Detta är inte konstigt utan det konstiga och uppmärksamma är att nu har en exoplanet runt en sol i en annan galax hittats. Inte i Andromedagalaxen (ca 3 miljarder ljusår från oss) vilken är vår närmsta galax utan i galaxen M51 vilken finns ca 23 miljarder ljusår bort.

Det är en grupp forskare från USA och Kina som har hittat de första bevisen på en sådan planet. Om fyndet bekräftas som en planet (vilket mycket talas för) kommer den att få namnet M51-ULS-1b.

I de flesta fall skulle det vara extremt svårt att identifiera en planet på ett sådant avstånd.  Men vad som gjort detta möjligt är att objektet finns inom ett binärt system som i sitt centrum antingen har ett svart hål eller en neutronstjärna vilken är i färd med att konsumera en annan stjärna. Av den anledningen avges en enorm röntgensignal vilket uppmärksammades av forskarna. Sådana källor är sällsynta. En annan faktor i upptäckten var att röntgenstrålningens källa har visat sig vara mycket litet —så litet att ett föremål som passerar mellan den och oss här på Jorden tillfälligt blockerar röntgenstrålarna. Det är denna blockering av röntgenstrålen forskarna observerade och ser som en möjlig planetarisk transitering (dämpning av strålning, passering) som varade i ungefär tre timmar.

Hittills har forskarna uteslutit möjligheten att en annan stjärna blockerade röntgenstrålarna och konstaterar att det binära systemet är för ungt för den möjligheten. De har också uteslutit möjligheten att det  är material som dras in i källan (det svarta hålet eller neutronstjärnan) som är orsaken till nedtoningen.

Mer studie av systemet krävs innan objektet kan bekräftas som en planet men om det bekräftas säger forskarna att planeten sannolikt är  ungefär lika stor som Saturnus.

Spännande upptäckt (min anm.) men säkert finns exoplaneter runt stjärnor i alla galaxer. Att upptäcka en i en så avlägsen galax är dock sensationellt. Men jag utesluter inte att det de upptäckt är en nedtoning av röntgenstrålen som kan ha som bakgrund att ett objekt på sin väg mellan oss och M15 är orsaken. Men att det är just en planet där ute vid denna sol i galax M51 som är orsaken är dock ingen omöjlighet.

Bild från vikipedia på M51 Malströmsgalaxen där planeten ska finnas runt sin sol. Bilden tagen av Hubbleteleskopet.