Google

Translate blog

lördag 10 juli 2021

Den största kometen som någonsin upptäckts är på väg mot oss

 


En enorm komet är på väg in mot den inre av solsystemet.  Den är ca 1000 gånger större än en typisk komet och är den största som någonsin upptäckts i modern tid.

Det var den 23 juni i år den upptäcktes och klassificerades som en komet och fick beteckningen Comet lC/2014 UN271(Bernardinelli-Bernstein) efter dess upptäckare, Bernstein-Bernstein, doktorand pedro Bernstein vid University of Pennsylvania och astronomen Gary Bernstein.

Astronomer uppskattar att diametern på detta isiga objekt till 100 till 200 km, cirka 10 gånger större än kometer normalt är. Denna uppskattning är dock ganska osäker eftersom kometen ännu är långt från jorden och dess storlek beräknas på mängden av solljus som reflekteras från den. Kometen kommer som närmast jorden 2031. Men på ett säkert avstånd från oss.

Den  upptäcktes första gången genom Dark Energy Survey;s   2014 (först nu har den upptäckts i dessa bilder). Kometen finns just nu cirka 20 astronomiska enheter (AU) från solen (en AU är avståndet jorden-solen eller 150 miljoner kilometer) innebärande lika långt från oss som planeten som Uranus.

 Kometen lyser med en magnitud på 20 och är utom räckhåll för de flesta amatörastronomteleskop. Som jämförelse kan de flesta se föremål av magnitud 5 eller 6 med blotta ögat under goda förhållanden. När kometen närmar sig jorden 2031 kommer den fortfarande att vara 11 AU från oss. Detta är lite längre bort än Saturnus finns i sin  genomsnittliga bana från solen.

 

Det som gör Comet Bernardinelli-Bernstein speciell är att den bortsett från sin storlek inte (enligt analys av dess bana) har besökt solsystemets inre på ca tre miljoner år. Senast ungefär samtidigt som vår förfader "Lucy” gick på jorden. Kometen kommer ursprungligen från Oort moln. Oorts moln är en enorm, avlägsen region i utkanten av solsystemet som antas rymma biljoner kometer. 

Bild vikipedia. Bild av C/2014 UN271 från Dark Energy Survey.