Google

Translate blog

onsdag 6 januari 2021

Atmosfären på den vita dvärgen GD 424

 


Ett team av astronomer under ledning av Paula Izkerdo vid universitetet i La Laguna, Spanien har gjort spektroskopiska observationer av en nyligen upptäckt vit dvärgstjärna som betecknas GD 424. Resultaten av observationerna har gett en djupare uppfattning om atmosfären på denna stjärna.

Observationens resultat presenterades i en artikel publicerad den 23 december 2020 i arXiv.org. För arbetet med observationen användes en spektrograf och en mellanliggande dispersion benämnt som imaging (ISIS) system monterat på ett 4,2 meter William Herschel-teleskop (WHT) och en högupplöst Escher-spektrometer (HIRES) i ett 10 meter långt Keck I-teleskop.

 

"Vi presenterade en analys av upptäckten och den kemiska sammansättningen i GD 424, en metallrik vit dvärgstjärna. Den visade sig ha en av de största mängderna väte som någonsin uppmätts bland vita dvärgar med liknande temperaturer", skriver forskarna i artikeln.

GD 424 har en effektiv temperatur på ca 16300 C och en massa på ca 0, 01 solmassa (beräkning på massan av vår sol), en radie på ca 0,0109 sol radier (beräknad på vår sols radie) och en dess ålder uppskattas till cirka 215 miljoner år.

11 metaller visade sig GD 424 atmosfär innehålla nämligen syre, natrium, mangan, krom, nickel, kisel, järn, magnesium, titan, kalcium och aluminium.

För mer info av slaget vad forskarna funderade över var anledningen till så många metaller och hur närområdet ser ut följ länken här från verietyinfo.com /

 

Bild från vikipedia som visar färgskala och storleksförhållande på stjärnor, Exemplet är ett exempel på ett Hertzsprung–Russell-diagram.