Google

Translate blog

måndag 4 maj 2020

Komet 21Borisov har en annorlunda sammansättning än de kometer som finns i vårt solsystem


 Kometen 2I/Borisov upptäcktes den 30 augusti 2019 av amatörastronomen Gennady Borisov. Det är det andra objektet från ett annat solsystem som någonsin upptäckts (Det första var asteroiden Oumuamua 2017). Den 15 och 16 december 2019 tittade astronomerna närmare på 2I/Borisov med hjälp av ATacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), ett gigantiskt radioteleskop i Chile Atacamaöknen. 


Forskarna fann nu efter analysresultat att gasen som kommer från kometen innehöll mer kolmonoxid (CO) än vad som har upptäckts i någon annan komet så här nära solen (mindre än 300 miljoner kilometer). Faktum är att koncentrationen av CO i gasen som kommer från denna komet var mellan nio och 26 gånger högre än i de genomsnittliga kometerna i vårt solsystem enligt ett uttalande från National Radio Astronomy Observatory (NRAO).


 "Om de gaser vi observerade återspeglar sammansättningen av 2I / Borisov kan detta spegla var denna komet bildats i en extremt kall yttre region i ett avlägset planetsystem," säger forskaren Cordiner. Astronomer vet ännu inte vilken typ av stjärna 2I/Borisov bildats runt. Men forskare misstänker att 2I / Borisov kommit från en kall region i en större protoplanetarisk skiva eller roterande skiva av damm och gas runt en ung stjärna. Cordiner säger " Många av dessa diskar sträcker sig långt utanför den region där våra egna kometer tros ha bildats i vårt solsystem och innehåller stora mängder extremt kall gas och damm. Det är möjligt att 2I / Borisov kom från en av dessa större diskar," .


2I /Borisov färdades ganska snabbt (33 km / s)) när den zoomades i vårt solsystem. Forskare tror att oavsett vilket solsystem det kom från har det sannolikt slitits från det systemet av en förbipasserande stjärna eller stor planet. Efter en lång resa genom rymden har det gjort historia som en av endast två interstellära besökare hittills som någonsin identifierats i vårt solsystem.


Bild från vikipedia på  observationen av kometen av NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble vid kometens  närmaste inställning till solen i december 2019.