Google

Translate blog

måndag 13 januari 2020

Venus har enligt nya rön aktiva vulkaner.


Likt Jorden och Jupiters måne Io  anses numera även Venus ha aktiva vulkaner.

Ny forskning från USRA (Universities Space ResearchAssociation i USA)  visar att det finns lavaströmmar på Venus som  kan vara endast några år gamla. Det tyder på att Venus är vulkaniskt aktiv vilket gör den till den enda planeten i vårt solsystem förutom Jorden och månen Io aktiva vulkaner i vårt solsystem.


"Om Venus har aktiva vulkaner i dag, skulle det vara en bra plats att besöka för att bättre förstå hur vulkanism formar planeter", säger Dr Justin Filiberto, studiens huvudförfattare vid universitetets rymdforskning vid USRA.


 "Till exempel kan vi då studera hur planeter svalnar och varför jorden och Venus har aktiv vulkanism i dag men inte Mars. Framtida uppdrag bör kunna studera dessa flöden och förändringar i ytan och ge konkreta belägg för dess verksamhet."


Jag kan tänka mig att Jordens och Venus vulkanism har samband med att dessa planeter är likvärdiga storleksmässigt och finns på ett bestämt avstånd från solen. Men det förklarar inte månen Ios vulkanism såvida inte denna måne ligger på ett avstånd från Jupiter som gör att vulkanism ännu existerar här. Men då har vi en annan gåta varför avstannade vulkanismen på vår måne? Kan det bero på  grund av Jorden? Lite funderingar men inga svar.


Bild en 3D-bild av Venus yta från vikipedia.