Google

Translate blog

lördag 20 mars 2021

En mycket het planet fräser runt stjärnan Vega

 


Astronomer har upptäckt spår som visar att det troligen finns en gigantisk brännande het planet (troligen av Neptunus storlek min anm.) runt Vega som är en relativt ung stjärna. Vega är en av de ljusaste stjärnorna på natthimlen och kan ses redan vid solnedgången med teleskop även på dagtid.

Forskningen om fyndet publicerades denna månad i The Astrophysical Journal och leddes från University of Colorado Boulder av en  student med namnet Spencer Hurt som är under grundutbildning vid institutionen.

Vega är en del av stjärnbilden Lyran och har en massa som är dubbelt så stor som vår egen sol och finns 25 ljusår från oss.

Trots stjärnans berömmelse i mytologin har forskare tills nu inte hittat en enda planet i omloppsbana runt Vega. Ljusstyrkan från Vega gör det svårt att hitta eventuella planeter.

 Det kan ha förändrats nu. Med ett decennium av observationer från skilda håll hittade Hurt och hans kollega Quinn genom analys av data från ett decennium en intressant signal som kan komma från  en planet vid Vega. Om teamets fynd stämmer skulle den främmande planeten kretsa så nära Vega att ett år på planeten skulle vara mindre än två och en halv dag. ( I jämförelse tar Merkurius 88 dagar på sig att cirkla runt solen innebärande att ett år på Merkurius är 88 dagar).

Exoplaneten vid Vega kan också rankas som den näst hetaste värld som är känd för vetenskapen - med en beräknad yttemperatur av i genomsnitt 3000C.

 

Hurt säger aven att gruppens forskning också hjälper till att begränsa var andra exotiska världar kan gömma sig i Vegas grannskap.

"Det är ett massivt system, mycket större än vårt eget solsystem", säger Hurt. " Det kan finnas fler planeter i detta solsystem. Det är bara fråga om vi kan upptäcka dem."

Vega är vad forskare kallas en stjärna av A-typ, namnet på stjärnor som tenderar att vara större, yngre och mycket mer  snabbt snurrande runt sin axel än vår egen sol (och hetare och med mindre livslängd min anm.). Vega roterar till exempel runt sin axel en gång var 16:e timme – mycket snabbare än solen som har en rotationsperiod av 27 jorddagar. En sådan snabb takt, sade Quinn, kan göra det svårt för forskare att samla in exakta data om stjärnans rörelse och i förlängningen hitta eventuella planeter i omloppsbana runt Vega.

Själv anser jag att det troligaste är att det finns fler planeter här. En ensam planet tvivlar jag på (min anm.) ,

Vega är den ljusaste stjärnan i stjärnbilden Lyran. Det är en blå stjärna. Blå stjärnor är de hetaste i universum och de som har kortast livslängd.

Bild från vikipedia på Vega.