Google

Translate blog

söndag 23 januari 2022

Den kallas Kepler-1708 b-1 och är den andra månen som hittats utanför vårt solsystem

 


Astronomer har hittat en andra trolig kandidat som misstänks vara en måne bortom vårt solsystem. En exo-moon som kretsar runt en värld nästan 6000 ljusår från jorden. Månen betecknas Kepler-1708 b-i och verkar vara en gasmåne något mindre än Neptunus  kretsande runt en planet i Jupiterstorlek vilken i sin tur kretsar runt en solliknande stjärna. Det innebär en ovanlig men inte helt omöjlig planet-månkonfiguration. I vårt solsystem finns däremot inga gasmånar enbart gasplaneter.

 Resultaten av fyndet beskrivs i Nature Astronomy. Att bekräfta eller motbevisa resultatet kanske inte är helt lätt men med tanke på det förväntade överflöd av  i  vårt eget solsystem med sina ca 200 månar är måntätheten troligen stor även i andra solsystem. Det ovanliga här är att det är en gasmåne och även att man lyckats finna en exomoon. Avståndet är stort från oss och att finna exoplaneter är bara det svårt.

Det finns som sagt mer än 200 månar i vårt solsystem och de har en imponerande variation. Saturnus måne Titan har en tjock atmosfär och ett kolvätehav. Isiga månar finns som Jupiters Europa där det troligen under isen finns underjordiska hav där liv kan ha uppstått.  Andra månar som vår egen måne, är uppenbarligen karga ödemarker men har spår av vattenis i sina skuggade kratrar och labyrintliknande nätverk av tunnlar under ytan. Sex av de åtta stora planeterna i vårt solsystem har månar.

– Månar är vanliga, säger Jessie Christiansen vid California Institute of Technology. – I vårt solsystem har nästan alla planeter en eller flera månar. Jag är mycket säker på att månar finns överallt i galaxen."

 

Problemet är att hitta dem. Vi kan leta efter exoplaneter på ett antal sätt, som att söka efter nedtoningen av ljus då de passerar framför sin stjärna men att hitta exo-månar som av naturen är klart mindre än de planeter de kretsar kring är mycket svårt.

 Hittills har endast en verkligt  säker kandidat hittats: Kepler-1625 b-i, en förmodad Neptunus-stor måne värld som kretsar kring en Jupiter-stor exoplanet cirka 8 000 ljusår från jorden som rapporterades i oktober 2018 (denna måne är inte en gasmåne.. Kanske skulle objekt som dessa inte ses som planet med måne utan som dubbelplaneter (min anm.).

 Kepler-1708 b-1 existens ca 1000 ljusår bort antyddes första gången 2018 vid en undersökning av arkiverad data av David Kipping vid Columbia University, en av upptäckarna av Kepler-1625 b-1. Teamet analyserade transitdata från NASA: s rymdteleskop Kepler  av 70 så kallade gasjättar liknande Jupiter och Saturnus, som kretsar relativt långt från sina stjärnor med banor på mer än 400 jorddagar runt sin sol. Teamet letade efter tecken på transitering från exo- månar som kretsar runt dessa världar och sökte ljusdippar från skuggiga månar.

Sedan tillbringade forskarna de närmaste åren med att avskriva merparten av dessa tecken på månar som man hittat som andra ljusfenomen.  Med ett enda undantag: Kepler-1708 b-i. "Det är en månkandidat som vi inte kan avnotera", säger Kipping. "I fyra år har vi försökt bevisa att det här var något annat men det har inte gått. Det klarade alla tester vi gjort."

Vi kan nämna att beteckningen Kepler-1708  är stjärnan, Kepler-1708 b innebär planeter och beteckningen Kepler-1708 b-1 månen. Kepler är beteckningen på det teleskop som hittade objekten.

Bild pixabay.com en blick ut i universum där mängder av solar och planeter finns men troligen även månar runt flertalet exoplaneter.