Google

Translate blog

onsdag 9 november 2022

I det störtade Arecibo-observatoriets data fanns en binär ev domedagsasteroid

 


Arecibo-observatoriet som kollapsade i december 2020 hade en sista varning till mänskligheten i sina data.

Utifrån data som samlats in av Arecibo mellan december 2017 och december 2019 har forskare nu släppt den mest omfattande radarbaserade rapport om jordnära asteroider som någonsin publicerats. Rapporten publicerades den  22 september 2022 i The Planetary Science Journal och innehåller detaljerade observationer av 191 jordnära asteroider där 70 av dessa anses vara "potentiellt farliga" - det vill säga är stora asteroider med banor som tar dem inom 7,5 miljoner kilometer från jorden eller ungefär 20 gånger längre ut än det genomsnittliga avståndet mellan jorden och månen.

Lyckligtvis utgör ingen av dessa asteroider ett omedelbart hot mot jorden åtminstone de kommande 100 åren. Men forskare ägnar fortfarande stor uppmärksamhet åt dessa jordnära objekt som dessa om dess banor råkar förändras av något som ex en sammanstötning med en annan asteroid och därmed sätta dem på kollisionskurs med jorden.

Den nya rapporten flaggade också för flera asteroider som anses viktiga för framtida studier bland annat ett udda rymdobjekt som heter 2017 YE5 vilket är en extremt sällsynt binär asteroid, bestående av två nästan identiska stenar som kretsar kring varandra. (Var och en av stenarna beräknas ha en diameter av 800 till 900 meter i diameter). Asteroidernas höga radar reflektivitet kan indikera  ett överflöd av vattenis under ytan på dessa vilket möjligen gör dessa till en aldrig tidigare skådad klass av isiga jordnära asteroider, enligt forskarna.

 "Mängden värdefull data som samlas in är unik och dessa resultat kunde inte ha uppnåtts med någon annan nu befintlig anläggning", tillade studiens medförfattare Flaviane Venditti, chef för Arecibos Planetary Radar Science Group.

Areciboobservatoriet i sig byggdes i Puerto Rico 1963 och blev världens största och mest kraftfulla radioteleskop. Dess 305 m breda teleskopskål blev världsberömd på 1990-talet efter att den presenterades i filmer som "Contact" (1997) och "GoldenEye" (1995).

Då var observatoriet redan känt i det vetenskapliga samfundet för att ha sänt ut mänsklighetens första budskap till utomjordingar i rymden 1974. 

På senare tid spelade Arecibos observationer av asteroider en direkt roll i planeringen av NASA: s Double Asteroid Redirection Test (DART) – uppdrag som gick av stapeln i höst där forskare kraschade en rymdfarkost på den jordnära asteroiden Dimorphos och ändrade dess omloppsperiod med 32 minuter. 

 

Arecibos existens slutade i december 2020 efter att två viktiga stödkablar som höll uppe teleskopet kollapsade vilket ledde till att teleskopet kollapsade totalt. I oktober 2022 meddelade National Science Foundation - som äger platsen där Arecibo fanns – att teleskopet inte kommer att bytas ut eller repareras.

Forskare analyserar ännu insamlad data från Arecibo vilket beräknas ta ytterligare  några år.

Bild på det numera efter olyckan rivna Arecibo teleskopet i Puerto Rico. Bild vikipedia.