Google

Translate blog

fredag 27 augusti 2021

PÅ Mars ses dammstormar svepa fram och torka ut planeten

 


Genom att kombinera observationer från tre internationella rymdfarkoster som sveper över Mars kunde forskare visa att regionala dammstormar torkar ut den röda planeten.

Effekten av dammstormar på Mars uppstår ur att de värmer upp högre höjder i den kalla marsiska atmosfären och förhindrar att vattenånga fryser till is vilket istället resulterar i att vattenånga når längre upp. Upp där atmosfären är tunn vilket får vattenmolekyler  sårbara för ultraviolett strålning brytas upp i sina beståndsdelar av väte och syre. Väte som är det lättaste elementet förloras då vidare upp i rymden medan syre till viss del även den läcker ut i rymden och till en mindre del faller tillbaks ner i lägre atmosfärskikt. Men vatten försvann genom detta.

 

"Allt du behöver göra för att förlora vatten permanent är att förlora en väteatom eftersom vätet och syret då inte kan kombineras till vatten", säger Michael S. Chaffin, forskare vid Laboratoriet för atmosfärisk och rymdfysik vid University of Colorado at Boulder. "Så när du har förlorat en väteatom har du definitivt förlorat en vattenmolekyl."

 

Forskare har länge misstänkt att Mars en gång var varm och våt som jorden men med tiden förlorade det mesta av sitt vatten till stor del enligt dessa rön genom processen ovan.

Men de insåg inte förrän den senaste forskningen den betydande effekten av regionala dammstormar som inträffar nästan varje sommar på planetens södra halvklot. Större globala stormar sker vart tredje till fjärde marsår vilka nu anses vara de främsta orsakerna tillsammans med de varma sommarmånaderna på södra halvklotet då Mars är som närmst solen.

 

Men den marsianska atmosfären värms även upp under mindre regionala dammstormar, enligt en ny artikel vilket ovan inlägg kort beskriver (artikelns publicerad 16 augusti i tidskriften Nature Astronomy). Forskarna är bakom denna analys består av ett internationellt team.

Jag (min anm.) undrar dock varför detta började ske en gång. Enligt vad man tror var ju Mars varm o våt en gång och det under en längre tid. Hur kunde den blivit det, konkret borde effekterna av detta ovan slag stoppat den möjligheten. En annan fråga är varför Jorden inte upplever samma slag vi har också stormar och det även av sand (dock har vi tätare atmosfär, men tidigare forskning har visat att även Mars tidigare hade tätare atmosfär). Något i slutsatsen stämmer inte.

Bild från flickr.com på en storm på Mars