Google

Translate blog

fredag 29 augusti 2008

När Sveriges biskop fick glasögon och skapelsens museum.


Det var i Italien på 1300 talet som glasögonen uppfanns och det var genom kyrkans försorg och dess kontakter som linserna spreds över Europa.

Det var en företrädare för Vadstena kloster, Johannes Hildebrandi, som var den första att ta med sig en laddning linser hem till Sverige och självklart fick hans biskop ett par av dessa. Om han behövde dem eller ej förtäljer inte historien.

Man kunde nu lättare fortsätta läsa även vid högre ålder och de som redan hade synfel kunde bli behjälpta för första gången i mänsklighetens historia.

Vad detta betydde i livskvalitet kan vi alla förstå. Men vi måste även förstå att de sämst ställda i samhället först under 1800 talets sista del och 1900 talets första halva kom i åtnjutande av synhjälpmedel i Sverige. Ser vi utanför Sverige så finns det fortfarande många människor som aldrig haft glasögon fast de behöver ett par.

Glasögonens välsignelse är inte alla förunnat i dag fast det är 700 år sedan de uppfanns och inte är en så dyr eller svår produkt att framställa. Varför kan man fråga sig. Svar: klasskampen har aldrig resulterat i likhet och jämställdhet. Frågan är om människan kan leva jämställt och bry sig om sin nästa? Historien visar motsatsen och det fastän det funnits många goda tänkare o många religioner som försökt tvinga eller övertala människor till detta.

I USA har ett museum öppnat där man tagit fasta på bibelns skapelseberättelse.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=800143
Darwin i all ära men jag tror inte Darwin var den som hade svaren på livets uppkomst, däremot hade han en teori som var lätt att ta till sig utefter hur människor lever och även djur. Den starke konkurrerar ut den svage. Livets hårda lag. Jag anser, till skillnad mot de flesta i dag som inte längre diskuterar livets uppkomst om det inte passar in i Darwins lära, att man bör vara öppen för skapelseteorin. Detta bör även icketroende vara. En dag kanske något visar att det var den rätta tron. Ingen kan motsäga detta, allt kan hända, och mycket har hänt genom historien som fått allt vetande att förändras till ett nytt paradigm. Många gånger har detta skett med mycket stort motstånd från allmänhet och även forskare. Men när indicier kommit fram som man kunnat arbeta vidare med för att förstå, då har till slut nya eller gamla rön åter blivit intressanta.