Google

Translate blog

söndag 17 juli 2022

Ett udda stjärnkluster i riktning mot Skyttens stjärnbild.

 


I en  bild till stjärnkatalogen DESI Legacy ImagingSurvey visas ett mystiskt klotformigt stjärnkluster som fått namnet Whiting 1 i det galaktiska haloskenet (halon är området runt en dvärggalax). Whiting 1. Det är ett svagt skinande och ungt klotformigt stjärnkluster i riktning mot Skyttens stjärnbild och där i området runt dvärggalaxen med samma namn (Skytten).

Till skillnad från traditionella studier användes i denna nyligen genomförda studien av Dr. Nie Jundan och hennes kollegor från National Astronomical Observatories of the Chinese Academy of Sciences (NAOC) ett annat tillvägagångssätt för att utforska Whiting 1 genom att man började med att först se på stjärnklustrets utseende.

Åldern  och metallinnehåll såväl som rörelsen i Skyttens dvärggalax stjärninnehåll gör Whiting 1 till ett stjärnkluster  av ett sällsynt slag.

Under de senaste åren har man trott att det faktum att Skyttens dvärggalax innehåller  ett antal klotformiga stjärnkluster vilka bidrar till uppbyggnaden av det halosken man ser här. När det gäller Whiting 1 kan dennas ursprung vara en stjärnhop ha kommit till Skyttens dvärggalax genom en hop av stjärnor med bildning i galaxens  ackretionsskiva. Men detta är bara en trolig teori.

Det bästa sättet att utforska ursprunget tillWhiting 1 är att hitta förhållandet mellan stjärnhopen och Skyttens dvärggalax. Tidigare studier ägnades huvudsakligen åt att jämföra klusterparametrar med Skyttens dvärggalax. Men på grund av brist på djupare data har det inte skett några nya framsteg inom detta. "Om Whiting 1 verkligen är associerad med Skyttens dvärggalax bör dess morfologi visa någon preliminär rumslig koppling till galaxens innehåll av metall mm. Men för detta behövs djupa data vilket är svårt att få eftersom klustret är väldigt långt borta från oss, säger Dr. Nie, huvudförfattare till studien.

Forskningen använde DESI-data för att filtrera bort alla möjliga men inte bevisade ingående stjärnor i Whiting 1. De två tidvattensvansarna på båda sidor av klustret är särskilt iögonfallande. Deras form och förlängning är direkta bevis som stöder Whiting 1: s förening med Skyttens dvärggalax i dess halosken. Det visar att Whiting 1 från början var en  klotformig stjärnhop i Skyttens dvärggalax som senare emigrerade till dess halosken.

Det spännande ursprunget till Whiting 1 gör det till en perfekt källa för studier av bildandet av galaktiska kluster och ovan arbete ger ytterligare bevis för att en dvärggalax kan vara värd för klotformiga kluster som bidrar till uppbyggandet av galaktiska halon.

Med DESI framtida spektraldata kan vi ytterligare lära oss mer om fenomenet", säger medförfattare Dr. Zou Hu, som även är medlem i DESI.

Bild vikipeda som stjärnformationen av Skyttens stjärnbild.