Google

Translate blog

måndag 15 april 2019

En andra galax utan mörk materia funnen. Fynd som förvånar.


För ett år sedan meddelade astronomer om upptäckten av en galax nästan helt utan mörk materia. Det fanns inga tecken på detta här vilket enligt beräkningar ska vara 85 % av all materia i universum. Här finns enbart materia som vi kan se och arbeta med.

 Galaxen heter NGC 1052-DF2 (DF2) och finns ca 60 miljoner ljusår från jorden. Nu har ytterligare en galax hittats som getts namnet DF4. Som det verkar är dessa galaxer medlemmar av en hop av galaxer vilka inte innehåller mörk materia.


Galaxer där stjärnorna ligger på ett glest avstånd från varandra och därför galaxer svåra att upptäcka. Men med bättre optik kan vi numera se mellan stjärnorna här till skillnad mot mer stjärntäta galaxer där ljus tar ut den möjligheten.


 Denna nya forskning kan få dramatiska konsekvenser för rådande teorier om bildandet och utvecklingen av galaxer liksom den sanna naturen av mörk materia och vad detta är.  DF2 är medlem i en relativt ny klass av galaxer som kallas Ultra diffusa galaxer (UDGs). Om UDGs kan bli så stora galaxer som Vintergatan kan dess svaga sken från tusentals färre stjärnor göra det möjligt att se mellan dessa vilket vi inte kunnat i någon galax förutom vår egen.


Det är spännande att det finns galaxer utan mörk materia? Varför finns de. En annan fråga är hur forskare kunnat visa att här inte finns någon sådan? En ytterligare fråga slutligen, finns den mörka materian eller är denna en skapelse av hjärnor som inte ännu kan förstå universum utan denna hypotetiska materia vilken aldrig bevisats existera?


Hubble teleskopets bild av NGC 1052-DF2 vilken är den först upptäckta galaxen som saknar mörk materia.