Google

Translate blog

onsdag 20 oktober 2021

Radiosignalen ASKAP J173608.2-321635 i vintergatans centrum är svårförklarad.

 


Astronomer har upptäckt ovanliga signaler från Vintergatans centrum. Dessa variabla radiovågor passar inte in i den förståelse vi för närvarande har av vågor som dessa. Förslagsvis kommer de från en klass av stjärnobjekt vi ännu inte förstår.

 – Den märkligaste egenskapen med signalen är att den består av en väldigt hög polarisering. Det betyder att ljuset svänger endast i en riktning, men en riktning som roterar utefter tid, säger Ziteng Wang, huvudförfattare till studien av signalen och doktorand vid School of Physics vid University of Sydney. Upptäckten av fenomenet publicerades den 12 oktober 2021 i Astrophysical Journal.

 

"Signalens styrka varierar dramatiskt med en faktor på 100 och signalen slås på och av som det verkar slumpmässigt. Vi har aldrig sett något liknande." Pulsarer, supernovor, flammande stjärnor och snabba radiovågsutkast är alla typer av astronomiska objekt vars ljusstyrka varierar men ingen av dessa sker på ovan sätt.

 

– Först trodde vi att det kunde vara en pulsar – en tät typ av snurrande död stjärna – en typ av stjärna som avger enorma solstormar. Men signalerna från den här källan matchar inte vad vi förväntar oss av pulsarer," sade Wang.

Det var Wang och ett internationellt team, inklusive forskare från Australiens nationella vetenskapsbyrå CSIRO, Tyskland, USA, Kanada, Sydafrika, Spanien och Frankrike som upptäckte objektet med hjälp av CSIRO: s ASKAP-radioteleskop i västra Australien. Uppföljande observationer gjordes därefter med bland annat South African Radio Astronomy Observatorys MeerKAT-teleskop.

Dess beteckning är ASKAP J173608.2-321635 uppkallad efter dess koordinater. Objektet är unikt genom att det börjar som osynligt radioutsläpp blev ljust, bleknade bort och sedan dök upp igen. Detta beteende var extraordinärt."Efter att ha upptäckt sex radiosignaler från källan under nio månader 2020 försökte astronomerna hitta objektet i det visuella ljuset. De hittade ingenting.

Eftersom signalen var intermittent observerade vi den i 15 minuter med några veckors mellanrum med hoppet att vi skulle se den igen.

 

"Signalen återvände men vi fann att källans beteende och ljus nu var dramatiskt annorlunda - källan försvann på en enda dag, även om den hade varat i veckor i våra tidigare ASKAP-observationer." Säger Wang. Denna nya upptäckt avslöjade dock inte mycket mer om hemligheterna hos denna övergående radiokälla Forskarna planerar nu att hålla ett öga på objektet för att leta efter fler ledtrådar om vad det kan vara.

 

– Inom det närmaste decenniet kommer det transkontinentala radioteleskopet Kilometer Array (SKA) att vara online. Det kommer att göra noggranna kartor över himlen varje dag," säger professor Murphy. "Vi förväntar oss att kraften i detta teleskop kommer att hjälpa oss att lösa mysterier som detta och även öppna nya delar av kosmos för utforskning i radiospektrumet."

 

Lösningen på vad objektet är finns därför inte utan det får framtidens observationer försöka lösa. Mysterier kan inte alltid lösas i vår tid med vår nuvarande kunskap och de instrument vi just nu förfogar över (min anm.)

Bild från Astronomers Find Strange Source of Radio Waves near Milky Way’s Center | Sci-News.com där en illustratör visar hur denne tänker sig signalen.