Google

Translate blog

onsdag 11 oktober 2023

Världens största teleskop har scannat Barnhards stjärna efter utomjordiska signaler.

 


Barnards stjärna är en röd dvärgstjärna i stjärnbilden Ormbäraren. Den finns 6 ljusår från oss.

Stjärnan är en av de första stjärnorna som påstods ha planeter. Redan under 1970-talet visade studier närvaron av gasjättar runt stjärnan något som dock vidare studier visade vara feltolkat. 2018 mätte astronomer stjärnans radiella rörelse vilket resulterade i förslaget av en nära kretsande superjord med en massa av cirka 3 jordklot. Ytterligare observationer kullkastade dock även denna teori vilket tyder på att de radiella fluktuationer som då observerades berodde på soleruptioner ( på Barnards stjärna) . Nyare studier har bekräftat att Barnards stjärna inte har några nära kretsande eller potentiellt beboeliga planeter större än 70 % av jordens storlek. Mindre planeter än detta är svåra att spåra.

Detta gör Barnards stjärna ovanlig eftersom de flesta röda dvärgstjärnor har bekräftade större planeter. Till exempel har den röda dvärgstjärnan Kepler-42 liknande i storlek och ålder som Barnards stjärna minst tre planeter. Så medan Barnards stjärna inte är en stark kandidat för främmande liv (eller planeter)  har likväl en ny studie nu färdigställts med detaljerade observationer av stjärnan och sökning efter tecken på utomjordiska signaler. Studien använde Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) som finns i Kina. 

Detta kinesiska teleskop med en fast paraboldesign   liknar Arecibo-observatoriet  i Puerto Rico men är betydligt större. 

FAST är särskilt känsligt i frekvensområden som är användbara för långdistanskommunikation vilket gör det till ett bra verktyg i sökandet efter utomjordiska signaler.

Studien innefattade sökning mot Barnards stjärna efter kortvågsutsläpp vilket är den typ av signaler vi kan förmoda en främmande civilisation använder om de  sänder riktade radiomeddelanden.

Som förväntat fann man inga bevis för en främmande signal. Men studien var i första hand ett test av vad FAST kan användas till. Framtida studier, särskilt de som riktar sig till närliggande stjärnor med bekräftade planeter i sina beboeliga zoner kommer att ha bättre odds att hitta signaler.

Bild vikipedia bildsekvens som visar Barnards stjärnas egenrörelse.