Google

Translate blog

lördag 10 augusti 2019

Förslag finns på hur miljoner svarta hål ska hittas i Vintergatan


Ett svart hål är enligt den allmänna relativitetsteorin en koncentration av massa med ett så starkt gravitationsfält att ingenting inte ens ljus kan övervinna dettas gravitation. Materia eller ljus som kommer in innanför det svarta hålets händelsehorisont förblir där och kan aldrig komma ut igen, förutom eventuellt oerhört långsamt i form av Hawkingstrålning


Miljontals svarta hål gömmer sig i vår galax. Det åberopas av ett par japanska astrofysiker som skrivit en rapport om detta och föreslår en sökning för att hitta kanske miljontals ”isolerade svarta hål” (IBHs) som sannolikt enligt dem finns i Vintergatan.

Dessa svarta hål döljs i mörker och damm i det som ses som tomrum mellan stjärnorna.

Förslaget är att försöka finna dem med radiovågssökning. En metod de tror kan ge resultat.


Om astronomer kan sålla ut de vågorna från allt oväsen som finns i galaxen av radiovågor skulle de kunna upptäcka dessa osynliga svarta hål.

Isolerade svarta hål som är små jämfört med det supermassiva svarta hål som finns i mitten av Vintergatan.


Det finns däremot inte tillräckligt med materia runt de små hålen för dessa ska kunna upptäckas genom utsändande av röntgenstrålning vilket det stora i Vintergatan hittades utifrån.


Nog kan det vara både intressant och bra (min anm) att veta var dessa små hål finns. Kanske något finns närmre än vi anar. Men vad säger att de finns i miljoner eller överhuvudtaget undrar jag.


Men om de finns bör vi inte sända farkoster i riktning mot dem. Vem vet om inte ex pioneer 1-2 vilka nu finns utanför vårt solsystem med hälsningar till ev. utomjordiska upphittare är på väg mot ett okänt litet dolt svart hål och förintas där. 


Bilden är från Vikipedia och visar det svarta hålet i galaxen M87 taget med Event Horizon Telescope.