Google

Translate blog

måndag 20 januari 2020

Små klumpar av mörk materia ses däruppe i universum.


Se bilden ovan för en förståelse av hur mycket mörk materia alltet består av. Läs på länken här om mörk materia.



När det söks efter mörk materia måste astronomer gå på jakt efter något osynligt. Det beror på att mörk materia är en osynlig substans som inte kan ses med något instrument vi förfogar över i dag. 


Likväl anses den existera och  utgöra huvuddelen av universums massa (materia) och bilda det byggnadsmaterial allt som galaxer och ex människor är uppbyggda av. Mörk materia är det gravitationella "limmet" som får galaxer och galaxhopar att existera. Astronomer kan upptäcka närvaron indirekt av mörk materia genom att mäta hur gravitationen påverkar stjärnor och galaxer. 


Den mörka materian är inte sammansatt av samma saker som stjärnor, planeter och människor. Detta material är normalt "baryoniskt" materia, bestående av elektroner, protoner och neutroner. Men, mörk materia kan vara någon form av okänd subatomär partikel som interagerar svagt med normal materia. En (min anm.) partikel vi ännu inte upptäckt eller bevisat existera men som sådan om den finns är viktig i uppbyggnaden  av allt även levande varelser. Jag anser även att både mörk materia och mörk energi om detta finns är viktiga ingredienser för att vi människor ska existera.


En populär teori säger att mörk materiapartiklar inte är snabbrörliga vilket gör det lättare för dem att klumpa ihop sig. Enligt denna idé ska då  universum innehålla ett brett spektrum av mörka materie koncentrationer från små till stora sådana. 


Astronomer har upptäckt tecken på mörk materiaklumpar runt stora och medelstora galaxer. Upptäckten är gjord med  hjälp av Hubbleteleskopet och en ny observationsteknik som resulterat i vi anser oss se att mörk materia bildar mycket mindre klumpar än man tidigare känt. 


Forskarna sökte efter små koncentrationer av mörk materia i Hubbles data genom att mäta hur ljuset från avlägsna kvasarer påverkas när det färdas genom rymden. En kvasar är ett supermassivt svart hål omgivet av en ackretionsskiva i centrum i en galax. Kvasarens strålning är ett resultat av att gas som närmar sig det svarta hålet hettas upp i ackretionsskivan och  avger energi. 


Hubbles bilder visar att ljuset från dessa kvasarer är skev och förstoras av massiva förgrundsgalaxer i en effekt som kallas gravitationell Lensing. Astronomer använde denna Lensingeffekt för att upptäcka var de små mörka materiaklumparna visade sig finnas (om nu det är detta som hittats min anm.). klumparna ligger längs teleskopets siktlinje mot kvasarer, samt i och runt de galaxer som ses i förgrunden så kallade Lensinggalaxer. Alla galaxer är enligt denna teori inbäddade i moln av mörk materia. 

Mörk materia i sig består av långsamma, eller "kalla" partiklar som dragits samman och bildar strukturer från hundratusentals gånger massan av Vintergatan till klumpar inte mer massiva (i storlek) än ett kommersiellt flygplan. (I detta sammanhang hänvisar begreppet "kallt" till partiklarnas hastighet.)


Jag (min anm.) är fortfarande skeptisk till existensen av mörk energi eller mörk materia. Jag tror dessa former är en effekt av vanlig materia och vanlig energi. Men att vi ännu inte förstått detta då vetandet inte sökt denna lösning fullt ut.


Bild 1 ovan är från vikipedia och visar verklighetens sammansättning som vi tolkat den. 
Bild 2 Kvasaren 3C 273  som finns i riktning mot Jungfruns stjärnbild på ett foto taget av rymdteleskopet Hubble.